Cavia voeding Naast hooi hebben cavia’s behoefte aan verse groenten. Veel soorten groenten zijn geschikt maar voor alles geldt:…

Cavia voeding

Naast hooi hebben cavia’s behoefte aan verse groenten. Veel soorten groenten zijn geschikt maar voor alles geldt: geef het met mate.
Teveel groenten zoals andijvie, spinazie, peterselie en sla kunnen leiden tot blaasproblemen, zoals vorming van blaasgruis en -stenen. Het is een misverstand dat koolsoorten leiden tot gasvorming in de darmen. Mits het met mate wordt gegeven.
Vaak vallen komkommer en witlof goed in de smaak, maar ook zoete groenten zoals paprika, wortel en appel worden gewaardeerd. Maar allemaal met mate, geef zoete groente met mate want cavia’s kunnen net als mensen, diabetes ontwikkelen.

Brokken/pellets
Brokjes vormen slechts 5% van het dieet van de cavia. Veel kant- en- klare brokjes bevat erg veel zetmeel. Dit is niet goed voor het gebit. Het kan zorgen voor tandziekte oftewel cariës.
Beter is het om een gemengde brok te geven.
Wist u dat bijvoorbeeld paardenmuesli ook geschikt is voor cavia’s?

Cavia’s kunnen, in tegenstelling tot konijnen, zelf geen vitamine C aanmaken en moeten dit dus opnemen vanuit hun voeding.
De hoeveelheid die ze uit hun groentes halen is meestal niet voldoende voor een optimale weerstand.
Daarom is het aan te raden om dagelijks extra vitamine C te geven in de vorm van een tabletje of poeder.
Deze zijn eventueel verkrijgbaar bij een dierenspeciaalzaak maar ook bij een reguliere drogist.

(Feed generated with FetchRSS)