Diergeneeskundig Centrum Winterswijk 0543 - 51 23 85

Wat doen wij?

Van A tot Z alles in huis!
Voor een snelle diagnose en de juiste zorg

Wat doen wij?

Van A tot Z alles in huis!
Voor een snelle diagnose en de juiste zorg

Wat kunnen wij voor uw dier betekenen?

In onze moderne kliniek voor gezelschapsdieren, paarden en landbouwhuisdieren kunt u terecht voor preventieve- en eerstelijns zorg maar ook voor uitgebreidere onderzoeken en behandelingen zoals röntgenfoto’s, echografie, bloeddrukmeting, bloedonderzoek, mestonderzoek en nog veel meer.

  • Anesthesie
  • Bloeddrukmeting
  • Cardiologie
  • Chirurgie
  • De Katten Trimsalon
  • Dermatologie
  • Echografie
  • Fertiliteitsbegeleiding
  • Gebitsbehandelingen
  • Gewichtscontroles
  • Laboratorium
  • Lasertherapie
  • Vachtverzorging
  • Voeding

Anesthesie

Anesthesie

Anesthesie (narcose) is een belangrijk onderdeel van de diergeneeskunde, met behulp van anesthesie kunnen we er voor zorgen dat uw huisdier zo weinig mogelijk pijn of ander ongemak ondervindt van een operatie of onderzoek.

We maken op basis van de gezondheid, leeftijd, ras en de ingreep een anesthesieplan op maat. Hierdoor is de narcose voor uw dier zo veilig en pijnloos als mogelijk. Ook het soort operatie of ingreep en de verwachte operatieduur spelen een rol.

Verder is het voor elke narcose belangrijk dat het dier nuchter is. Dit verkleint de kans op braken terwijl het dier onder narcose gaat. Voor konijnen en knaagdieren geldt dit overigens NIET, zij mogen tot het moment van de narcose gewoon blijven eten. Overigens hoeft u de waterbak niet weg te halen, water drinken mag uw dier tot kort voor de narcose.

Het narcosemiddel kan via een infuus of injectie in de spier worden toegediend. Via een infuus kan ook extra vocht toegediend worden en kan de narcose op maat bijgestuurd worden.

Als uw dier slaapt wordt er in de meeste gevallen een beademingsbuisje in de luchtpijp geplaatst (intuberen) en kan het dier aangesloten worden op de beademings- en bewakingsapparatuur.

hond intuberen narcose

Diergeneeskundig Centrum Winterswijk beschikt over een uitgebreid anesthesieapparaat waarmee we hart- en longfuncties en anesthesiediepte nauwlettend in de gaten kunnen houden. Met deze apparatuur kan extra zuurstof worden toegediend en indien nodig gasnarcose. Mocht de ademhaling van een dier onder narcose niet goed gaan dan kunnen we dit bijsturen door middel van actieve beademing.

Een belangrijk onderdeel van de anesthesie is de recovery ofwel het wakker worden. Ademhaling, pols, temperatuur en reflexen houden we voortdurend in de gaten. Vooral kleinere dieren kunnen door de narcose flink afkoelen. Zij worden met speciale kruikjes/warmtematjes op temperatuur gehouden. Zodra uw dier voldoende is bijgekomen van de narcose, mag u hem of haar weer ophalen.

Bewaking tijdens de operatie en narcose

Met behulp van de capnograaf kunnen we beoordelen of de uitwisseling van zuurstof en CO2 voldoende is. Daarnaast geeft de monitor aan hoeveel keer per minuut het dier ademt. Wordt dit onvoldoende , dan kan de beademing het overnemen.

De saturatiemeter ( bevestigd op de tong) geeft ons informatie over het percentage zuurstof in het bloed.

Vloeistoftherapie tijdens de behandeling

Een dier onder narcose heeft er belang bij dat de bloeddruk op pijl blijft. Dit doen we middels een infuus. De volumetrische infuuspompen geven een gedoseerde hoeveelheid vocht per minuut. Dit geeft een goede circulatie en is ook makkelijk voor het toedienen van medicatie zoals pijnstilling tijdens en na de ingreep .

Bloeddrukmeting

Bloeddrukmeting

Een bloeddrukmeting kan ook bij honden en katten uitgevoerd worden en in bepaalde gevallen is dit belangrijk om te doen. Voornamelijk bij katten komt een verhoogde bloeddruk regelmatig voor, veelal zijn dit oude katten. Een hoge bloeddruk kan ernstige schade veroorzaken aan organen, met name aan de ogen, hersenen, hart en nieren.

Het meten van de bloeddruk kan bij Diergeneeskundig Centrum Winterswijk op een eenvoudige, weinig stressvolle en niet pijnlijke manier. De meeste dieren laten het meten van de bloeddruk goed toe. Omdat stress de bloeddruk kan verstoren, benaderen we het dier zo rustig mogelijk en nemen we er genoeg tijd voor om een betrouwbare meting te verkrijgen. Een opblaasbaar manchet wordt om de staart of voorpoot geplaatst. Binnen enkele minuten is de bloeddruk opgenomen.

Tijdig meten is weten en met behulp van medicatie is een hoge bloeddruk is over het algemeen goed te behandelen.

Bloeddrukmeting bij de kat

Dit kan eenvoudig aan de staart.

Bloeddrukmeting bij de hond

Bij de hond gebruiken we de voorpoot om de bloeddruk te meten.

Cardiologie

Cardiologie

Cardiologische problemen (hartproblemen) komen bij gezelschapsdieren veel voor. Dit kunnen aangeboren afwijkingen zijn, maar ook ziekten die uw dier op latere leeftijd heeft opgelopen. Een cardiologisch onderzoek begint vaak met het luisteren van het hart met een stethoscoop. Maar in veel gevallen is verder onderzoek nodig. Bij Diergeneeskundig Centrum Winterswijk is er de apparatuur en kennis voor uitgebreid cardiologisch onderzoek door middel van echografie, röntgen, bloeddrukmeting of bloedonderzoek. Echografie is een mooie techniek om het hart goed te beoordelen en metingen uit te voeren, onze echo is uitgerust met onder andere een ECG en kleurendoppler. Dit is een niet pijnlijk onderzoek waarvoor uw huisdier niet onder narcose hoeft.

Redenen voor een uitgebreid hartonderzoek kunnen zijn:

  • Hoesten
  • Benauwdheid
  • Flauwte
  • Hartritmestoornis
  • Hartruis
  • Verminderd uithoudingsvermogen
  • Vochtophoping in de buik of in de borstkas
  • Screening voor aangeboren of verkregen hartafwijkingen

Gelukkig kunnen we met de juiste diagnose veel hartproblemen goed behandelen.

Röntgenfoto thorax

Horen we bij een hond een ‘hartruisje’ dan geeft een röntgenfoto van de borstholte ons veel informatie over de grootte van het hart en het aanwezig zijn van vocht in de longen of borstholte. Tijdig starten met medicatie verlengt het leven van uw hond en verbeterd de kwaliteit van leven.

Chirurgie

Operaties

Bij ons in de kliniek kunt u voor verschillende ingrepen terecht. Wij opereren van maandag t/m vrijdag in de ochtend. Zo kunnen we uw huisdier na de operatie goed observeren en is hij/zij weer helemaal wakker als u hem/haar weer komt ophalen.

hond operatie scheren

Afhankelijk van de ingreep plannen we direct met u een aantal controle afspraken.

Bekijk hieronder welke behandelingen wij kunnen verrichten per huisdier.

De Katten Trimsalon

De Katten Trimsalon Winterswijk

Heeft u een langharige of kortharige kat die een kam-, scheer-en wasbeurt nodig heeft, of zit uw kat erg onder  de klitten? Dan is uw kat van harte welkom bij Katten Trimsalon Winterswijk. Bij ons wordt uw kat verlost van zijn overtollige haar, zodat hij/zij zich weer helemaal lekker voelt! Vindt uw kat het erg vervelend om getrimd te worden en raakt hij helemaal in de stress dan is het bij ons mogelijk om de trimbeurt onder narcose te laten uitvoeren. Van te voren wordt uw kat dan goed nagekeken door onze dierenartsen zodat er een veilige narcose kan worden uitgezocht speciaal voor uw kat. 

Waarom laten trimmen, is dat nou echt nodig?

Katten besteden veel tijd aan de verzorging van hun vacht. Maar daarbij krijgen ze ook vaak last van haarballen, omdat ze de losse haren allemaal inslikken. Daarom is wat extra hulp absoluut nodig. Elke kattenvacht heeft onderwol. Bij de kortharige kat is dit pluizige gedeelte van de vacht kort. De kat zal, als hij zich wast, met de tong een deel van deze onderwol verwijderen. Vooral bij oudere katten zien we dat er problemen ontstaan op de achterhand. Dit komt omdat de kat daar niet goed meer bij kan of dat de beweging pijnlijk is door bijvoorbeeld artrose.  Goede hulp bij de vacht verzorging is dan erg belangrijk.  Daarom is het goed om ze al op jonge leeftijd te laten wennen aan het trimmen, ook al hebben ze een kortharige vacht. Bij Diergeneeskundig Centrum kunt u gratis gebruik maken van het kittenspreekuur, u kunt hiervoor een afspraak maken bij Natasja Meinen. Zo kan uw kat alvast wennen op de praktijk en krijgt u tips over de vacht verzorging van uw kat. Wanneer uw kat getrimd moet worden zal hij/zij minder of geen stress ervaren.

Bij de langharige katten zien we dat ze de onder wol niet goed zelf kunnen verwijderen. Het kan ook zijn dat het te veel werk is voor de kat alleen, en dat de eigenaar of trimmer dus moet helpen. De ondervacht bij katten kan soms erg snel klitten en dit kan erg pijnlijk zijn waardoor ze steeds minder bewegen en minder geaaid willen worden. Maar klitten zijn niet alleen pijnlijk, ze kunnen er ook voor zorgen dat de vacht gaat vervilten. Hierbij zit een dikke laag klitten aan elkaar, en die laag zit vast op de huid. De ruimte die er dan nog tussen zit zal gaan broeien, dit kan een huidinfectie veroorzaken, en zorgt ervoor dat er parasieten zoals vlooien en teken er tussen kunnen blijven zitten. Dit kan enorme jeuk veroorzaken, terwijl de kat niet kan krabben, want de viltlaag zit er tussen. 

De kat met overgewicht 

Of uw kat nu lang of kortharig is, wanneer ze te zwaar is, kan de vacht niet optimaal verzorgd worden. Simpelweg doordat hij/zij, door de omvang, niet meer overal goed bij kan komen. Behalve dat het belangrijk is dat uw kat weer op een gezond gewicht komt, is ondersteuning van de vachtverzorging vaak noodzakelijk.

Wat gebeurt er bij het trimmen?

Bij ons wordt er uitgebreid de tijd genomen voor de behandeling van uw kat. We vinden het in onze katvriendelijke praktijk belangrijk dat uw kat tijdens het trimmen zo min mogelijk stress ervaart. Daarom zullen we uw kat niet dwang matig vasthouden. Als u of uw kat het fijn vindt er tijdens de trimbehandeling bij te blijven is dat geen probleem. Belangrijk is dat uw kat behandeld is tegen vlooien. Katten met vlooien kunnen we helaas niet behandelen. Heeft uw kat vlooien dan zullen we adviseren om met een goed product eerst uw kat te behandelen en daarna word er een nieuwe trim afspraak gemaakt. Gemiddeld zijn we 45 minuten tot 2 uur bezig met een trimbehandeling, afhankelijk van het gedrag van uw kat, de klitten en de hoeveelheid onderwol. We zien regelmatig katten die toch meer klitten hebben dan dat de eigenaar had verwacht. Of een vervilte vacht komen we nog wel eens tegen, meestal op plekken waar de kat liever niet geaaid wil worden. Als uw kat het niet gewend is om getrimd te worden en er zitten op deze vervelende plekken klitten, kan het zijn dat dit wat stress geeft voor uw kat en u kunt zich voorstellen dat een trimbehandeling in zo’n geval wat langer duurt dan verwacht. Moet uw kat erg wennen, is hij/zij al lang niet bij een trimster geweest, of zit hij/zij erg in de klit dan kan het voorkomen dat we een vervolg afspraak moeten maken. Afhankelijk van de oorzaak bepalen we of daar extra kosten aan verbonden zijn. Wij kunnen goed merken wanneer de kat vaker komt voor en trim behandeling dat hij/zij dit makkelijker toelaat als de ervaring de vorige keer goed is geweest. 

Er wordt altijd gestart met een klein onderzoek van uw kat: waar zitten de klitten en wat voor behandeling is er nodig en wat zijn de wensen? Zo is het voor u meteen duidelijk wat er gaat gebeuren.
Er wordt gestart met het knippen van de nageltjes. Vervolgens wordt er gekamd, ontklit, en ontwolt. Als uw kat teveel klitten heeft, of de verzorging is voor u teveel dan wordt de kat geschoren. Soms is het voldoende om alleen de buikzijde te doen, of alleen tussen de achterpootjes. Op het moment dat de kat helemaal geschoren wordt, dan houdt hij indien mogelijk wel een kraag, zijn pootjes en zijn staart. Ook worden zijn oren, ogen en achterkant schoon gemaakt en is uw kat helemaal klaar om weer naar huis te gaan. 

Wanneer mag je een kat trimmen?

Een kat kan het gehele jaar door getrimd worden. De vacht van een kat zorgt voor isolatie en voor verkoeling, dus zowel in de winter als in de zomer heeft het zijn functie. Maar haarballen en klitten zijn erg vervelend en de laatste zelfs pijnlijk voor een kat. Daarom adviseren wij een goede vachtverzorging gedurende het gehele jaar. In de praktijk komt dat meestal neer op gemiddeld 2 á 4 bezoeken aan de trimsalon. Maar bij sommige katten is er meer verzorging nodig en is een bezoek om de 2 maanden nodig. 
 

Dermatologie

Dermatologie

Huidklachten, een veelvoorkomende klacht

We zien veel honden en katten met huidklachten. Soms een echte uitdaging voor onze dierenartsen om achter de oorzaak te komen.

Uitgebreid onderzoek van de patiënt, de huid en soms ook bloed moet er voor zorgen dat we de juiste behandeling kunnen inzetten.

Echografie

Echografie

Echografie is een techniek die gebruik maakt van geluidsgolven. Het stelt ons in staat om in het dier te kijken en de verschillende structuren en organen in beeld te brengen.

U kunt hierbij denken aan lever, blaas, hart, milt, darmen, prostaat, lymfklieren en nieren.

De echografie wordt bij ons in de kliniek veelal gebruikt voor het opsporen van tumoren in de buik ( bijvoorbeeld een milttumor) , controle van de blaas op de aanwezigheid van stenen of tumoren bij het aanhouden van blaasklachten, beoordeling van prostaatvergroting bij klachten zoals bloedverlies uit de plasbuis.

Daarnaast wordt de echografie gebruikt voor het vaststellen van dracht.

Dracht

Hieronder een drachtige baarmoeder. Het pupje is duidelijk te zien.

Blaastumor

De aanwezigheid van een tumor in de blaas geeft veel klachten bij de patient. Deze kunnen zijn: kleine plasjes, incontinentie, pijn, bloed bij de urine. Op dit echobeeld is een blaastumor zichtbaar.

Fertiliteitsbegeleiding

Fertiliteitsbegeleiding

Wilt u een nestje pups of kittens? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wat zijn zaken waar u zoal aan moet denken als u plannen heeft uw hond of kat te laten dekken. Wanneer kunt u uw huisdier het beste laten dekken? Wanneer kunt u uw huisdier laten controleren of hij of zij drachtig is? Hoelang is de draagtijd van uw huisdier? Wat heeft u nodig bij de bevalling? En wat kunt u verwachten? Kortom, veel vragen waar wij u bij kunnen helpen.

Een nestje plannen, wat nu?

Helaas komen er bij veel rashonden en raskatten erfelijke aandoeningen voor. U kunt hierbij denken aan HD, ED, PRA bij honden en HCM en PKD bij verschillende kattenrassen. Het kan dus wenselijk zijn dit bij uw hond of kat te testen voordat u tot een dekking overgaat. Hoe staat het met de dekreu en dekkater? Zijn deze ook getest?

Voor HD en ED kunnen er röntgenfoto’s worden gemaakt worden. Lees hierover mee op de website van de Raad van BeheerPRA kan u laten onderzoeken bij een oogarts. Wij verwijzen u daarvoor naar Christiane Görig, oogartsHCM en PKD kan bij sommige rassen middels bloedonderzoek, evenals de screening op FeLv en FIV. Dit bloedonderzoek kunnen wij voor u regelen. Kortom veel zaken om rekening mee te houden, maak een afspraak voor advies.

Wanneer kan ik het beste mijn hond of kat laten dekken?

Poezen gaan meestal een aantal dagen op bezoek bij de kater, maar bij honden gaat de eigenaar van de teef vaak naar de reu toe. Moet u daarvoor een eindje met de auto rijden, dan kan het handig zijn om precies te weten wat het beste moment is. Dit doen wij in onze kliniek met behulp van een progesteron-bepaling in het bloed. Dit bloedonderzoek voeren wij uit op onze Catalyst waardoor u binnen 10 minuten de uitslag heeft. U kunt hiervoor bij ons terecht op maandag t/m zaterdag.

Wat als de bevalling niet wil vlotten?

Als de bevalling is begonnen en niet wil vlotten, kunt u ons altijd bellen voor advies of met uw hond of kat naar de kliniek komen. Soms zijn eigenaren te ongeduldig. Vooral bij de eerste keer kan het geboorteproces uren in beslag nemen en is 1-2 uur tijd tussen 2 pups of kittens niet afwijkend. Bel ons gerust om te overleggen. 0543 ‑ 51 23 85

Drachtig? En nu?

Is uw kat of hond drachtig, dan kunnen we dat vanaf 21 dagen na de dekking zien met de echo. Op een röntgenfoto is het pas zichtbaar na de 45ste dag van de dracht.

De totale draagtijd van een hond en kat is gemiddeld 63 dagen. Hond: 57-67 dagen, kat: 58-67 dagen.

Gebitsbehandelingen

Gebitsbehandelingen

In onze kliniek worden veel gebitsbehandelingen gedaan. Honden, katten, konijnen en paarden zijn bij ons aan het juiste adres.

Voor deze behandelingen gebruiken we moderne apparatuur en is het belangrijk dat het dier een volledige narcose krijgt. Pas dan kunnen we alle tanden en kiezen goed beoordelen en bekijken of die alleen gereinigd of ook getrokken dienen te worden.

Paarden krijgen vaak een sedatie en blijven staan bij de behandeling. 80% van onze huisdieren ouder dan 3 jaar heeft tandplaque of tandsteen.

Moderne apparatuur voor een goede behandeling

Ik ben bij mijn pup al direct begonnen met tandenpoetsen. Nu kan ik zijn gebit goed schoonhouden en controleren. De tandpasta vindt hij heerlijk

 

Jolanda de Bruijn
Baasje van Max de Labrador

Gewichtscontroles

Gewichtscontroles

Gewichtscontrole is belangrijk voor de gezondheid van uw huisdier

Bij Diergeneeskundig Centrum kunt u voor uw hond of kat gratis gebruik maken van gewichtsconsulten.

Overgewicht bij huisdieren wordt in Nederland een steeds groter probleem, 50% van onze huisdieren heeft overgewicht. Belangrijk is dat er op jonge leeftijd al goed wordt gekeken naar het gewicht, vroeg ingrijpen is van belang.

Samen met onze voedingsdeskundige Natasja Meinen, kunnen wij u met de juiste adviezen en aanpassingen helpen om uw hond of kat op een optimaal gewicht te houden of te krijgen.

Wat zijn de gezondheidsrisico's van overgewicht

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat overgewicht flinke risico’s met zich meebrengt voor de gezondheid van hun dier. Onderstaand een overzicht van de gevolgen van overgewicht:

  • Kortere levensduur
  • Groter operatie risico
  • Suikerziekte
  • Vetbulten
  • Verstopping of blaasontsteking door blaasgruis
  • Verhoogde vatbaarheid voor ziekten door verminderde immuniteit
  • Artrose van gewrichten (gewrichtsslijtage) en andere meer plotseling optredende gewrichtsproblemen
  • Huidproblemen (bv. door plooivorming van de huid of door het minder goed kunnen verzorgen van de huid)
  • Hartaandoeningen
  • Verhoogde vatbaarheid voor oververhitting
  • Verminderd uithoudingsvermogen

Metabolic is de oplossing om uw hond of kat succesvol te laten afvallen, 88% van de honden en katten viel af binnen 2 maanden.

Hoe werkt metabolic?

Metabolic Speelt in op het unieke energieverbruik van ieder huisdier, en activeert het natuurlijke vermogen van het lichaam om overtollig lichaamsvet te verbranden, terwijl verlies van spiermassa wordt voorkomen. Hill’s wetenschappers vergeleken de genen van slanke en zwaarlijvige dieren. Bij zwaarlijvige dieren zijn bepaalde genen die belangrijk zijn voor de vetverbranding uitgeschakeld of sterk veranderd, waardoor minder vet wordt verbrand en het vet zich opstapelt. Bij slanke dieren zorgen bepaalde genen juist voor een betere vetverbranding. Metabolic bevat specifieke voedingsstoffen en ingrediënten om het energieverbruik van zwaarlijvige dieren meer te laten lijken op het uiterst efficiënte verbruik van slanke dieren.  En voorkomt gewichtstoename na het afvallen zolang het dier metabolic eet.

Laboratorium

Laboratorium

Onze kliniek is uitgerust met een ruim laboratorium. Hierdoor zijn wij in staat om een aantal onderzoeken zelf uit te voeren voor een snelle uitslag.

Zijn wij hier niet toe in staat, dan maken wij gebruik van grotere laboratoria zoals dat van de Gezondheidsdienst voor Dieren, Idexx, VMDC Utrecht of Laboklin.

laboratorium dierenarts onderzoek

Welke onderzoeken kunnen wij zelf uitvoeren?

Urineonderzoek 

Urineonderzoek wordt uitgevoerd bij verdenking op een urineweginfectie, suikerziekte, slechte nierfunctie, blaasgruis etc.

Bloedonderzoek

Met onze Catalyst One zijn wij in staat binnen 10-20 minuten verschillende bloedwaarden van uw huisdier te bepalen. Vooral handig bij controle van nier-, leverfunctie en controle van bloedsuikergehalte bij diabetes patiënten, ziekte van Addison, schildklierproblemen etc. Mocht er een uitgebreidere screening nodig zijn, dan sturen wij de bloedmonsters door naar Idexx Vetmed laboratorium. Hierbij is vaak de volgende dag de uitslag bekend en kan er snel en adequaat worden opgetreden en een therapie worden ingesteld

Microscopisch onderzoek van huidafkrabsels/biopten

In en op de huid van honden en katten kunnen verschillende ectoparasieten, bacteriën en gisten voorkomen die huidafwijkingen veroorzaken. Middels huidafkrabsel en cytologie kunnen we dit eenvoudig controleren en zichtbaar maken onder de microscoop.

microscoop dierenarts

Maar ook afwijkende cellen die we middels een aspiratiebiopt hebben verkregen, bijvoorbeeld uit een bultje van een hond of kat, kunnen we met behulp van de microscoop bekijken. 

Bacteriologisch onderzoek van melk en urine

Voor onze melkveehouders kunnen wij melkmonsters onderzoeken. We doen zowel celgetalbepalingen als bacteriologisch onderzoek. Zijn er bacteriën in de melk aanwezig, dan kunnen we tevens bepalen met welk antibiotica de koe behandeld dient te worden voor een goede genezing van het kwartier.

Maar ook urinekweken worden in ons eigen laboratorium onderzocht. Deze kweken worden 24 uur in de broedstoof bij 37 graden bewaard, waarna wij kijken voor welke antibiotica deze bacteriën gevoelig zijn middels een ABG (antibiogram) zodat de juiste behandeling kan worden ingesteld.

antibiogram dierenarts melk

Faecesonderzoek

Controle op de aanwezigheid van wormeieren en coccidiën in de mest kan bij koeien, paarden en schapen is belangrijk om een goed advies betreffende ontworming te geven. Dit kan in ons eigen laboratorium worden uitgevoerd, de uitslag is dezelfde dag bekend. Zie voor meer informatie: paard, hond, rundvee, schapen.

Demodex

Deze huidparasiet is onder de microscoop goed zichtbaar. Hij kan kaalheid en jeuk veroorzaken en komt vooral bij jonge pups regelmatig voor.

Lasertherapie

Lasertherapie

Behandeling met de High Power Laser

De lasertherapie stimuleert het zelf herstellend vermogen van het lichaam. Wonden en blessures herstellen sneller. Uw dier is sneller beter! 

Het licht wat uit de laser komt het een golflengte van 810 nm. Deze golflengte van dit bijna infrarode licht komt diep in het weefsel en zorgt in gezonde en beschadigde cellen voor stimulatie van verschillende processen.

hond lasertherapie

Zo worden in deze cellen o.a. de mitochondriën gestimuleerd waardoor er meer energie in de vorm van ATP vrijkomt. Deze energie is nodig om cellen goed te laten functioneren, waardoor ze in staat zijn ontstekingen op te ruimen.

Dit betekent dat in het beschadigde weefsel de opgewekte energie wordt gebruikt om:

  • De (eigen) cel functie te normaliseren
  • Schadelijke ontstekingsreacties te remmen
  • Het genezingsproces te bevorderen
  • De pijn te verminderen
  • De doorbloeding te stimuleren
  • Afvalstoffen te verwijderen (doordat er meer zuurstof en meer voedingsstoffen in de cel komen) en het lymfesysteem gestimuleerd wordt

In onze kliniek wordt lasertherapie op verschillende manieren toegepast. Bijvoorbeeld voor een hot spot, een wond, een peesblessure, na gebitsbehandelingen en bij artrose.

Voor een goede behandeling zijn vaak meerdere sessies noodzakelijk. Als na vier-zes behandelingen nog geen verbetering is opgetreden, kan het zijn dat het behandelprotocol moet worden aangepast.

De behandeling bestaat uit drie fasen:

1. De inductie-fase: begin van de behandeling wordt vaak dagelijks of om de dag behandeld

2. De transitie-fase: hierbij behandelen we één – twee keer per week

3. De onderhoudsfase: hierbij behandelen we één keer per twee-vier weken

De prijs van de behandeling hangt deels af van de duur van de behandeling en deze is weer afhankelijk van de reden cq aandoening waarvoor we lasertherapie toepassen.

Dag 1. Start van de behandeling

Dag 14. Vier dagen na de laatste laserbehandelingen

Waar kan lasertherapie voor worden ingezet?

Lasertherapie is in te zetten bij wonden, hotspots, peesblessures, artrose, gewrichtspijnen, rugklachten etc. Maar ook na een professionele reiniging van het gebit kan het tandvlees worden behandeld.

Natuurlijk kan de laser ook gebruikt worden om te opereren ‘zonder bloed’.

Onze hond Milly heeft ook een laserbehandeling gehad.
Een echt groot gat en was zo dicht.

 

Harry Kolenaar
Eigenaar van Milly

Vachtverzorging

Vachtverzorging

Vachtverzorging, een dagelijkse bezigheid

Vachtverzorging is bij elke hond nodig.

De hoeveelheid tijd die u daaraan kwijt bent, is afhankelijk van het type vacht. Een kortharige hond heeft natuurlijk minder borstelen of kammen nodig dan een langharige hond, maar tijdens de ruiperiode zult u ook bij hen tijd moeten steken in de verzorging van de vacht. Hoe u de vacht moet verzorgen en welke materialen u daarbij nodig heeft, is per vachttype verschillend. Sommige dingen kunt u zelf doen, voor andere kunt u het beste een trimsalon inschakelen.

Waar moet u beginnen?

Zorg ervoor dat u het juiste materiaal heeft.

Voor elk type vacht zijn er speciale borstels en kammen. Om er zeker van te zijn dat u voor uw hond het juiste materiaal gebruikt, kunt u zich het beste laten adviseren door een trimmer. Deze is gespecialiseerd in vachtverzorging en weet precies wat u nodig heeft.

U kunt gebruik maken van kammen, rubberen borstels, ondervachtborstel (harkjes), etc. Er is van alles te vinden.

Hoe moet u borstelen en kammen?

Omdat er veel verschillende soorten vachten zijn, is het verstandig om eens bij een trimsalon langs te gaan en u voor te laten doen hoe u de vacht van uw hond of kat het beste kunt verzorgen. Zeker bij honden en katten met wat langere haren is het belangrijk dat dit goed gebeurt omdat er anders klitten kunnen ontstaan die er nauwelijks uit te krijgen zijn. Bij te weinig of verkeerd borstelen kan de ondervacht gaan klitten en vervilten. Met een netjes geborstelde bovenvacht is dit van buitenaf niet duidelijk te zien, maar de hond en kat  kan er veel last van krijgen. Denk aan huidirritatie, pijn door het trekken van de huid, vlooien etc. Soms is scheren de enige oplossing.

Een aantal rassen hebben een plukvacht. Dit zijn ruwharige honden zoals veel terriër-rassen. Hun vacht moet in de rui-periode geplukt worden. Dit kunt u eventueel zelf doen als u weet hoe het moet. Het is belangrijk dat de vacht ook echt ‘pluk-rijp’ is, omdat u anders de rui verstoort en het bovendien pijn doet als u de haren uittrekt. Zeker als u er geen ervaring mee heeft is het beter om dit aan een professional over te laten. Dit plukken moet twee tot vier maal per jaar gebeuren.

Bij sommige hondenrassen moet of kan de vacht regelmatig worden geknipt of geschoren. Dat kan gedaan worden om er een bepaald model in te brengen, of bijvoorbeeld om te voorkomen dat de lange haren gaan klitten of veel vuil mee naar binnen nemen. Knippen wordt onder andere gedaan bij poedels en Shih Tzu’s. Pas op dat u niet in de huid knipt als u het zelf doet .

Hoe vaak borstelen?

Kortharige honden hoeven eigenlijk alleen in de ruiperiode (normaal gesproken twee keer per jaar) dagelijks geborsteld te worden. Honden met een lange, wollige of zijde-achtige vacht moeten elke dag gekamd worden om klitten te voorkomen. Halflange vachten en ruwharige honden moet u een paar keer per week kammen.
Bij langharige honden groeit vaak ook veel haar achter het oor, let op dat hier geen klitten in komen. Dit geldt ook voor de oksels en de broek

Wassen

Honden met een lange, zijde-achtige vacht moeten af en toe in bad, maar een Labrador die in elke sloot springt zult u ook willen wassen. Wen uw hond er aan om onder de douche of in bad te gaan. Gebruik alleen water of speciale hondenshampoo, nooit mensenshampoo. Deze is veel te agressief voor de hondenhuid en kan kale plekken tot gevolg hebben. Er zijn ook veel medicinale shampoo’s die gebruikt kunnen worden als uw hond een huidprobleem heeft.

De trimsalon

Als u met uw hond naar een trimsalon gaat, is het wel zaak om op te letten of de medewerkers een vakdiploma hebben. Dit is namelijk niet vereist om een trimsalon te kunnen beginnen. Wilt u er zeker van zijn dat uw hond vakkundig getrimd wordt, vraag dit dan na. Ook kunt u opletten of de salon is aangesloten bij de belangenvereniging voor hondentrimmers, de ABHB. Op hun website vindt u hierover meer informatie en adressen.

Voeding

Voeding

De beste voeding voor uw huisdier

Gezonde voeding speelt een belangrijke rol bij uw eigen gezondheid en welzijn; hetzelfde geldt voor uw huisdieren.

Daarom vinden wij het erg belangrijk dat we de beste voeding voor uw huisdier kunnen aanbieden in onze praktijk. Honden en katten voeding varieert van iets dat uw huisdier in leven houdt, tot voeding die zelfs bepaalde gezondheidsproblemen kan helpen voorkomen of behandelen.

De juiste keuze voor de beste voeding is niet eenvoudig, omdat er veel verschillende merken en kwaliteiten te koop zijn. Binnen ons team kunt u terecht bij Natasja Meinen onze voedingsdeskundige, zij kan u hierbij helpen. In onze praktijk bieden wij onderhoudsvoeding en dieetvoeding aan van verschillende merken zoals Purine en Hills. Samen met u beslissen we welke voeding het beste past bij u en uw huisdier.

Kies een goed merk voer voor uw huisdier

Wilt u de beste voeding voor uw huisdier, kies dan een A-merk voeding. Bij deze voedingen weet je zeker dat alleen de allerbeste ingrediënten/grondstoffen worden gebruikt.

A-merken staan voor optimale balans aan voedingsstoffen in hun voeding, die passen bij de leeftijd, (ras)grootte en fysieke conditie van uw huisdier.

Diergeneeskundig Centrum heeft verschillende goede merken op voorraad, ook kunnen we u adviseren om een goede keuze te maken tussen alle verschillende merken en kwaliteiten die er te koop zijn.

Terug naar Praktijk