Hoe voorkom je tandsteen
Februari, maand van het gebit.
Diergeneeskundig Centrum Winterswijk wil u graag helpen uw huisdier gezond te houden. De maand februari staat bij ons in het teken van het gebit van uw huisdier.
Gebitsproblemen bij uw huisdier komen vaker voor dan u denkt. 4 op de 5 honden heeft last van het gebit en 2 op de 3 katten. In totaal heeft 80% van de huisdieren boven de 3 jaar gebitsproblemen! Dat is veel, dus noodzaak het gebit van uw huisdier goed in de gaten te houden. Maar waaraan merkt u dat uw huisdier last van het gebit zou kunnen hebben?
Heeft uw huisdier last van een slechte adem?
Eet uw huisdier nog wel graag harde brokken?
Heeft uw huisdier last van bruine aanslag op de tanden/kiezen?
Heeft uw huisdier last van ontstoken tandvlees?
Speekselt uw huisdier?
Poetst/wast uw kat zich niet goed?
Als u op een of meerdere vragen ja kunt beantwoorden dan is verstandig om het gebit een keer extra te laten nakijken. Het kan maar zo zijn dat uw huisdier last heeft van het gebit.
Bij de jaarlijkse lichamelijke controle die wij uitvoeren bij de vaccinatie controleren wij ook het gebit van uw huisdier.
Gebitsproblemen worden vaak veroorzaakt worden door tandsteen. Tandplak ontstaat elke dag doordat voedselresten op het gebit achter blijven en door mineralisatie vanuit het speeksel. Meerdere laagjes tandplak vormen tandsteen. In deze laagjes bevinden zich ook bacteriën. Tandsteen geeft irritatie van het tandvlees en samen met de bacteriën kan het ontsteking van tandvlees geven, ook wel gingivitis genoemd. Daarnaast veroorzaakt tandsteen ook dat elementen los gaan zitten of dat de wortels tot soms de kaakbot aan toe ontstoken raakt.
Deze bacteriën kunnen vanuit het ontstoken tandvlees via de bloedbaan zich door het lichaam verspreiden en elders ontstekingen veroorzaken. Denk daarbij aan nierfalen, hartproblemen maar ook aan een slechte vachtverzorging of gewrichtsproblemen.
Dus een gezond gebit bevordert de gezondheid van uw huisdier!
Wilt u weten of uw huisdier zijn of haar gebit goed in orde heeft? Maak in februari een afspraak bij een van onze paraveterinairen voor een gratis gebitscontrole op de praktijk. Zij kijkt dan samen met u naar het gebit. Mocht uit deze afspraak blijken dat uw huisdier zijn/haar gebit niet in orde heeft en behandeling noodzakelijk is, dan kunnen wij samen met u een vervolgafspraak maken.
Een behandeling bestaat uit schoonmaken en eventueel verwijderen van losse en of aangetaste tanden en kiezen, vervolgens spoelen wij de mondholte en daarna worden de resterende gebitselementen gepolijst met een polijsttandpasta, waardoor de oppervlakte gladder wordt. Tandplak bouwt zich dan minder snel opnieuw op.
Naast apparatuur voor deze handelingen kunnen wij ook, indien nodig, de wortels van de kiezen en het kaakbot in beeld krijgen met een speciaal röntgenapparaat, zodat een kies met aangetaste wortels op de juiste manier behandeld kan worden.
Na deze behandeling zien wij uw huisdier nog graag een keertje terug bij een van onze paraveterinairen voor een gratis nacontrole en eventuele poetsinstructie.
Mocht u naar aanleiding van dit artikel vragen hebben of een afspraak willen maken, bel ons gerust op werkdagen van 08.00 tot 18.30 uur op 0543-512385/512124. Wij staan u graag te woord.