Op Valentijnsdag begint bij D.C.W. de sterilisatie/castratie actie voor katten.

Deze Actie duurt t/m eind maart

Poezen


Rond de leeftijd van 6-7 maanden kan uw kat krols worden, dit is tevens afhankelijk van het jaargetijde. Het vroege jaargetijde is de tijd voor de katten, ze zoeken elkaar op wat kan resulteren in ongewenste dracht of vechtende dieren. Over het algemeen worden katten in de winters wat minder snel krols van in het voorjaar of zomer.

Krolsheid is een gedrag bij de poes waarbij ze zal laten zien dat ze dekrijp is. In veel gevallen zijn de poezen luidruchtig en aanhankelijk en hebben ze de drang om naar buiten te gaan. Een krolsheid treedt zo ongeveer elke drie weken op. De duur van een krolsheid kan ongeveer 7 dagen duren, maar ook langer, het is ook afhankelijk van ras. Voor zowel poes als eigenaar kan de krolsheid erg vervelend zijn. Zeker als er geen dekking plaatsvindt.

Mocht u geen nestje willen dan is ons advies om de kat te laten steriliseren op leeftijd van 6-7 maanden, of in ieder geval voor de leeftijd van 1 jaar.

Waarom uw poes laten steriliseren?

De voordelen van steriliseren zijn:

* het wegnemen van het risico op zwangerschap

* de kat wordt niet meer krols -> dus geen ongewenst gedrag -> rustiger

* geen kans op baarmoederontsteking

* minder kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren op latere leeftijd

* geen ongewenste nestjes -> minder zwerfkatten en overvolle asiels

Er zijn weinig nadelen aan het steriliseren van uw kat. Waar wel opgelet moet worden is dat uw kat niet dikker wordt. Door het verwijderen van de eierstokken zal de verbranding van voedingsbestanden (metabolisme) lager worden. Ons advies is dan ook om een aantal weken voor de sterilisatie de dagelijkse hoeveelheid voer te verlagen met ongeveer 1/5 deel. Uw kat zal hierdoor alvast wennen aan minder enten en na de operatie beter op gewicht blijven. In gewicht toenemen is makkelijk, afvallen wordt moeilijker.

Kater

De meeste katers zijn geslachtsrijp rond de leeftijd van ongeveer 4 tot 6 maanden. Katers kunnen kater gedrag kunnen vertonen: denk aan sproeien, zowel in huis als buitenshuis, territorium afbakenen, de urine heeft een onaangename geur, maar ze kunnen ook gaan vechten, wat wonden en abcessen etc. tot gevolg kan hebben. Maar ook dagenlang gaan zwerven en van huis zijn.

Katers kunnen vanaf 6 maanden worden gecastreerd. Het is belangrijk om niet te lang te wachten met castratie als uw kater katergedrag gaat vertonen, dit is namelijk moeilijk weer af te leren, denk dus aan sproeien/plassen in huis.

De ingreep is relatief klein bij katers. De testikels worden in het geheel verwijderd en het wordt verder ook niet gehecht. Bij sommige katers zijn de testikels nog niet goed ingedaald, dit zullen wij dan met u bespreken als wij de katers voor de operatie onderzoeken. Let wel op, na een castratie kan de kater nog enkele dagen vruchtbaar zijn.

Bij oudere poezen of poezen die niet in orde zijn is het advies om voor de operatie een bloedscreening te doen. Bloedscreening geeft ons een goede indruk van een aantal lichaamsfuncties, denk aan lever en nieren. Met deze informatie kunnen wij de complicaties verkleinen van de operatie, denk aan passende narcose of het geven van bepaalde medicatie.

Voorafgaande aan de operatie onderzoeken wij u kat eerst, denk aan hart, longen, gewicht en slijmvliezen. Daarnaast krijgt uw kat een injectie toegediend tegen de pijn. De oogjes worden gedruppeld, huisdieren houden hun ogen open tijdens de operatie.

Tijdens de operatie wordt uw kat goed gemonitord en na de operatie mogen ze uitslapen en worden ze warm gehouden en regelmatig gecontroleerd. Zodra de kat weer voldoende wakker is, nemen wij contact met u op wanneer de kat naar huis mag. Bij het ophalen bespreekt de paraveterinair samen met u de punten waar u de eerste dagen op moet letten, hier krijgt u tevens een na controle brief van mee. Wij zien graag de poes de andere dag terug voor controle omdat het een buikoperatie is geweest, bij de kater is dit niet nodig. Wel vragen wij of u de volgende dag contact met ons op te nemen om te horen hoe het met de kater gaat, of hij gegeten en gedronken heeft, geplast en gepoept. . Verstandig is om uw kat de eerste dagen binnen te houden zodat u de kat goed in de gaten kunt houden. Ook bij de poes hoeven er geen hechtingen verwijderd te worden, de buikwond wordt onderhuids gehecht en deze lossen vanzelf op.

Wij zijn een gecertificeerde katvriendelijke praktijk en doen er alles aan om uw kat zo stressvrij mogelijk te behandelen. Wij maken onder meer gebruik van kattenkruid en feromonen om uw kat zo gerust mogelijk te stellen.

Wilt u een afspraak maken voor het steriliseren en/of castreren en uw kat is nog niet gechipt? Geef dit aan ons door en wij zullen uw kat chippen en registreren. Ook hiermee helpen wij dat uw kat snel bij eigenaar terug is als deze ontsnapt is of aan de wandel is gegaan.

Wij geven € 10 korting bij sterilisatie en €7.50 bij een castratie. Laat u uw dier chippen in combinatie met deze actie dan krijgt u nog eens extra € 6 korting.