Ook voor uw konijn & knaagdieren

gepaste zorg

Konijnen en knaagdieren


Waarom zetten we hier “konijn & knaagdieren”.

Precies omdat een konijn geen knaagdier is. Konijnen behoren tot de haasachtigen en tot de knaagdieren behoren o.a. cavia’s, hamsters, muizen en ratten.

Wat is het verschil?

De knaagdieren zijn tegenwoordig de grootste orde der zoogdieren (bijna 40% procent van alle zoogdiersoorten behoort tot deze familie). Sommige knaagdieren zijn de mens maar al te bekend zoals de huismuis en de zwarte en bruine rat. Maar ook de cavia is een knaagdier.

Knaagdieren hebben een bijzonder gebit. Zij bezitten vier grote, op beitels gelijkende, snijtanden. Twee in de bovenkaak en twee daar tegenover in de onderkaak. Deze tanden hebben aan de voorkant een harde glazuurlaag en groeien levenslang door. Doordat de tanden tijdens het knagen over elkaar heen worden bewogen slijten ze af en blijven ze tegelijkertijd scherp.

Onze konijnen daarentegen hebben een gebit met vier snijtanden, waarvan de twee stifttanden achter de bovenste snijtanden staan. Het konijn leeft alleen van plantaardig voedsel en eet zijn eigen keutels op (coprofagie).

Het konijn wordt door veel mensen ontdekt als een leuke huisgenoot, die je een hoop regels kunt aanleren waardoor het een volwaardig gezelschapsdier wordt. Een konijn kan dan ook rustig los lopen in huis zonder dat hij overal keutels deponeert.

De meest voorkomende problemen bij konijnen zijn gebits- en voeding gerelateerd.

Wist u dat?

Een vrouwtjeskonijn een voedster heet en een mannetjeskonijn een rammelaar.

Een vrouwtjescavia een zeug wordt genoemd en een mannetjescavia een beer.

'Vandaag voor de eerste keer met Nijntje naar de dierenarts geweest. Ze heeft haar inentingen gehad en we zijn echt super goed behandeld ! Nijntje was op haar gemak.'

Willeke van Waardenburg

eigenaresse van Nijntje