Blaasstenen

ook bij konijn en cavia

Blaasproblemen


Onze cavia’s en konijnen kunnen rode urine hebben zonder dat dit betekend dat ze blaasproblemen hebben. Deze rode kleur kan veroorzaakt worden door bepaalde bestanddelen in het voer.

Alleen met behulp van een urineonderzoek kunnen we uitmaken of de rode kleur het gevolg is van bloed in de urine

Bloed in urine

Bloed in de urine van uw cavia of konijn kan een teken zijn van een blaasontsteking. Vaak wordt er dan een antibiotica kuur voorgeschreven. Blijven de klachten echter aanwezig dan is een röntgenfoto of een echo vaak de aangewezen manier om vast te stellen of er stenen in de blaas aanwezig zijn.

Deze kunnen dan operatief worden verwijderd. Vaak zijn het Ca-oxalaat stenen die het gevolg zijn van te veel calcium in het rantsoen van uw konijn of cavia.

Het is dus zinvol om samen met uw dierenarts naar dit rantsoen te kijken en dit aan te passen.

Operatie:

Voor de operatie hoeft uw konijn of cavia niet nuchter te zijn. Wij adviseren u eigen hooi en krachtvoer mee te nemen zodat wij uw konijn/cavia tijdens de opname zijn eigen voer kunnen aanbieden.

Na een injectie met narcosemiddel wordt de buik van uw cavia/konijn geschoren, gewassen en gedesinfecteerd. De buik wordt vervolgens geopend, de blaas wordt geopend en de stenen worden verwijderd. Vervolgens worden de blaas, de buikwand en de huid weer gesloten.

Met een goede pijnstiller kan uw cavia/konijn weer wakker worden in een verwarmd hok met wat extra zuurstof.

Mocht hij/zij niet snel genoeg zelf eten dan geven wij critical care dwangvoeding.