Castratie konijn
Konijnen zijn op een leeftijd van 3,5 maand geslachtsrijp en kunnen zich vanaf dat moment voortplanten.
Op een leeftijd van 5-8 maanden kan uw konijn ‘sproeigedrag’ gaan vertonen, onder andere om zijn territorium af te bakenen. Lopen konijnen los in huis, dan sproeien ze ook op kleding, schoenen etc. Dit gedrag is vergelijkbaar met het sproeien van katers, wat een ieder wel bekend zal zijn. Dit territoriale gedrag kan het konijn ook vertonen in het hok. Hij wordt agressief als er iemand in het hok komt, bijvoorbeeld bij het plaatsen van de voerbak. Buiten het hok zal het konijn dit agressieve gedrag niet vertonen, het gedrag is geheel hormonaal gestuurd.
Heeft u twee konijnen van hetzelfde geslacht dan kan het zijn dat ze vanaf een leeftijd van 3-8 maanden ineens gaan vechten, terwijl ze dat daarvoor niet deden.
Alle reden om het konijn te castreren. Dit kan men het beste doen op een leeftijd van 5-6 maanden. Een aantal weken na de operatieve ingreep kan men de dieren weer samen huisvesten. Gedurende deze weken moeten de konijnen elkaar wel kunnen zien en ruiken om niet van elkaar te vervreemden.
Voor & na de operatie:
Het konijn hoeft voor de operatie niet te vasten! Konijnen kunnen namelijk niet braken.
Voor de behandeling zal het konijn een injectieanesthesie in de oorvene toegediend krijgen. Afhankelijk van de aard en duur van de ingreep, zal zij aanvullend gasnarcose krijgen. Ze krijgen wel altijd zuurstof tijdens de ingreep.
Na de operatie zal het konijn warm worden weggelegd, krijgt het een injectie om de narcose weer ongedaan te maken en zullen wij ervoor zorg dragen dat zij snel weer op de been is. Wil uw konijn nog niet direct zelf eten, dan geven wij haar vloeibare voeding.
Voor u zal thuis de zorg beginnen.
De operatie:
Bij de operatie van de rammelaar worden beide testikels verwijderd door een klein sneetje in de balzak te maken.
Een kleine hechting zal het kleine wondje weer sluiten. De rammelaar kan na de ingreep nog een paar weken dekken.