Honden en katten kunnen op verschillende manieren besmet worden met wormen. Wormen ontstaan na contact met de ontlasting van bes…
Honden en katten kunnen op verschillende manieren besmet worden met wormen. Wormen ontstaan na contact met de ontlasting van besmette dieren, via een tussengastheer en/of via moedermelk.
Tussengastheren zijn vlooien, rauw vlees of muizen of via rollen en snuffelen in het gras en door het likken aan hun pootjes. Mensen kunnen de wormeitjes ook ongemerkt onder hun schoenen meenemen het huis in. Als de eitjes uitkomen, kan het besmettelijk zijn voor uw huisdier of voor uzelf.
U kunt wormen bij uw huisdier het gemakkelijkste herkennen aan de ontlasting. Als u kleine rijstkorrels ziet in de ontlasting kunnen dit lintwormen zijn of u ziet een lange spaghetti sliert, dit kan een spoelworm zijn. Ook als u stukjes wormen in braaksel ziet of diarree met bloed, een doffe vacht, benauwdheid, verminderde lichamelijke conditie of gewichtsverlies is het goed dat u contact opneemt met de dierenarts.
Huisdieren met een verminderd immuunsysteem, denk aan oudere dieren maar ook kittens of puppy’s, lopen een grotere infectierisico. Voor deze groep is een besmetting gevaarlijk. Maar ook voor de mens is dit ook een risico.
Bij volwassen dieren is ons advies om 4 x per jaar te ontwormen. Voor jonge dieren is er een apart schema. Heeft u hier vragen over, neem dan contact op met de praktijk.
(Feed generated with FetchRSS)