Huisvesting cavia deel 3 Cavia’s zijn van nature prooidieren en stellen het daarom erg op prijs dat ze zich kunnen verschuilen….

Huisvesting cavia deel 3

Cavia’s zijn van nature prooidieren en stellen het daarom erg op prijs dat ze zich kunnen verschuilen. Daarom moet er in het caviaverblijf voor iedere cavia een schuilhuisje aanwezig zijn, liefst met 2 openingen zodat het dier niet door een dominante soortgenoot kan worden klemgezet. Naast de schuilhuisjes kan het verblijf worden verrijkt met bijvoorbeeld wilgentunnels om in te kruipen en aan te knagen.
Qua bodembedekking is het belangrijk dat het materiaal op de bodem zacht is en zoveel mogelijk vrij van stof. Stro is te grof en hard, wat kan leiden tot verwondingen aan oogjes en pootjes.
Zaagsel is te stoffig, dit kan leiden tot luchtwegproblemen.
Beter is een ondergrond op basis van papier (kranten of ‘Back to nature’ bedding) en/ of hennepvezel, voorzien van een laagje hooi waarin de cavia’s heerlijk kunnen liggen.
Ook zie je steeds vaker textiel, zoals vetbed of fleece voorbij komen. Dit is heerlijk zacht maar moet natuurlijk regelmatig worden gewassen.

Belangrijk is om het verblijf te alle tijden schoon en droog mogelijk te houden. Vocht is namelijk een ideale voedingsbodem boor schimmels en bacteriën die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Hierbij nog weer een foto van 1 van de mooie cavia’s van onze paraveterinair Aukje.

(Feed generated with FetchRSS)