Poezzel

Afgelopen maand kregen we Poezzel op het spreekuur, een 1,5 jaar oude gecastreerde kater. Sinds 1 dag was hij ziek, flink ziek. Hij wilde niet eten en drinken en was zo wankel dat hij om viel, hij leek wel een beetje dronken. Tijdens het lichamelijk onderzoek werden verder geen afwijkingen gevonden. Uit het bloedonderzoek bleek dat er een probleem was met zijn lever.

De lever ontvangt al het bloed uit de maag, darmen, milt en alvleesklier. In dit bloed zitten verteerd voedsel, afvalstoffen en andere stoffen zoals eventuele medicijnen. De lever bewerkt deze stoffen, zuivert het bloed en helpt bij de vertering. Tevens produceert de lever de meeste eiwitten die in het bloed zitten, inclusief de stollingseiwitten. Bij een leveraandoening kunnen deze functies verstoord zijn.

De dronkenmansgang van Poezzel werd veroorzaakt door een opstapeling van afvalstoffen in het bloed. De symptomen van leverziekte zijn vaak vaag. Andere ziektes kunnen vergelijkbare problemen geven. Katten met een leverprobleem kunnen last hebben van: sloomheid, lusteloosheid, slechte eetlust en afvallen, braken, geelzucht en koorts. Bij Poezzel hadden we het vermoeden dat hij een bacteriële ontsteking van de galwegen had, enkel de koorts ontbrak. Dit wordt cholangitis genoemd en kan worden veroorzaakt door een darmbacterie die in de galblaas is gekomen en daar voor een ontsteking zorgt. Poezzel werd opgenomen en oa. via een intraveneus infuus behandeld met vocht en antibioticum. Daar knapte hij snel van op. Maar de volgende ochtend was hij toch weer verslechterd.

Al snel werd de oorzaak gevonden, daar was dan toch de koorts! Toen we dat onder controle hadden was Poezzel gelukkig snel weer de oude, hij wordt nu nog na behandeld met antibioticum en is weer lekker thuis.