Teken zijn externe parasieten die voorkomen op planten en struiken. Ze zijn klein, tussen de 1 en 3 mm, dus in eerste instantie …

Teken zijn externe parasieten die voorkomen op planten en struiken. Ze zijn klein, tussen de 1 en 3 mm, dus in eerste instantie vallen ze niet op. Een ‘verse’ tekenbeet is vaak niet meer dan een zwart puntje op de huid. Pas als de teek het bloed heeft opgezogen, zwelt zijn lichaampje op. Dan wordt het een stuk makkelijker om de parasiet te identificeren.

U kunt de teek beter zo spoedig mogelijk van uw huisdier verwijderen, na 16 tot 24 uur kan de teek al ziektes overdragen.
• Verdoof de teek NIET met alcohol of ander ontsmettingsmiddel, de teek kan dan nl. zijn maaginhoud legen in de huid van uw huisdier. Die maaginhoud kan ziekteverwekkers bevatten.
• Maak de teek goed zichtbaar door de haren van uw huisdier rondom de teek goed uit elkaar te halen.
• Pak de teek vast met een pincet of nog beter een tekentang, zo dicht mogelijk op de huid van uw huisdier. Probeer het lichaam van de teek intact te houden, want anders kan de maaginhoud van de teek loskomen.
• Trek de teek heel voorzicht uit de huid. Vaak lukt dit het beste met een draaiende beweging.
• Controleer altijd na het weghalen of u de teek in het geheel hebt verwijderd. Zo niet, dan kan uw huisdier alsnog last krijgen van deze tekenbeet, denk aan jeuk en aan ziektes.
Ons advies is om uw huisdier preventief tegen teken te behandelen en regelmatig de vacht te controleren, met name de langharig dieren. Denk aan tabletten, een band of pipetten.

(Feed generated with FetchRSS)