Banjer

De patiënt van deze maand is hond Banjer! Banjer is nu 5 maand oud maar kwam bij ons op de praktijk toen hij pas 8 weken oud was. Hij plaste veel kleine beetjes. Na onderzoek bleek dat er bloed in zijn urine zat. Door middel van een antibioticumkuur werd de blaasontsteking behandeld, maar Banjer verbeterde niet. Hij werd zelfs wat slap en futloos. Er werd besloten om een echografisch onderzoek van de urinewegen uit te voeren. Bij dit onderzoek werd er in de urineblaas een blaassteen aangetroffen.

Dit was dus de oorzaak dat Banjer zoveel kleine plasjes deed. Aangezien het voor de behandeling belangrijk was om te weten welke blaassteen het betrof werd er verder onderzoek gedaan. Door de resultaten van het urineonderzoek, de zichtbaarheid op echo en de onzichtbaarheid van de steen op een röntgenfoto te combineren ontstond het vermoeden van een uraatsteen. Dit type blaassteen komt niet vaak voor en er kan een specifieke oorzaak voor bestaan: een levershunt!

Bij een levershunt wordt het bloed uit o.a. de darmen langs de lever geleid i.p.v. door de lever. Hierdoor kan de lever de giftige stoffen (zoals ammoniak) die vanuit de darm zijn opgenomen niet uit de bloedstroom verwijderen waardoor ze in het lichaam opstapelen. Door middel van ammoniak bepaling in een bloedmonster werd ons vermoeden nogmaals bevestigd. Na verwijzing naar een specialist werd de diagnose vervolgens d.m.v. echografisch onderzoek onomstotelijk gesteld als zijnde levershunt.

Inmiddels is Banjer door een team van specialisten succesvol geopereerd aan de levershunt en de blaassteen. Banjer heeft de operatie goed doorstaan en de vooruitzichten zijn rooskleurig.