Diergeneeskundig Centrum Winterswijk 0543 - 51 23 85

Kat

Katvriendelijke zorg voor uw kat staat bij ons centraal

Kat

Katvriendelijke zorg voor uw kat staat bij ons centraal

Een kat is geen kleine hond

Katten zijn bijzondere dieren, ze hebben vaak een eigen karakter en een kat is zeker geen kleine hond.

Een katvriendelijke benadering is van groot belang voor een ontspannen verloop van het bezoek, zowel voor de kat als de eigenaar. Iedereen binnen ons team staat voor uw kat klaar.

Wat kunnen wij voor uw dier betekenen?

Behandelingen

Behandelingen

Bij ons in de kliniek kunt u voor verschillende ingrepen terecht. Kijk hier naar de verschillende behandelingen die wij uitvoeren.

Kattenkliniek Winterswijk

Kattenkliniek Winterswijk is onderdeel van Diergeneeskundig Centrum Winterswijk en aangesloten bij de International Society of Feline Medicine (ISFM). Sinds november 2015 zijn wij in het bezit van het keurmerk ‘Katvriendelijk’.

Dit omvat een nieuw kwalificatiesysteem voor praktijken op het gebied van kattengeneeskunde, de “Katvriendelijke praktijk” (Cat Friendly Practice, zie voor meer informatie www.icatcare.org).

Super kliniek, met super gedreven en lieve dierenartsen en assistentes! Zij hebben onze kat Moby die meer dood dan levend bij de kliniek binnenkwam naar weer (bijna) de oude levendige Moby geholpen. Ben jullie eeuwig dankbaar!

 

Arnika Snaphaan

Baasje van Moby

  • Cat Friendly Clinic Cat Friendly Practice
  • De Katten Trimsalon
  • Een tablet ingeven met een pillenschieter
  • Help mijn kat plast naast de bak!
  • Tablet ingeven met voer of water
  • Tabletten toedienen aan uw kat
  • Uw kat fixeren in een handdoek

Cat Friendly Clinic Cat Friendly Practice

Cat Friendly Practice

Kattenkliniek Winterswijk is onderdeel van Diergeneeskundig Centrum Winterswijk en aangesloten bij de International Society of Feline Medicine (ISFM).

Sinds november 2015 zijn wij in het bezit van het keurmerk ‘Katvriendelijk’. Dit omvat een nieuw kwalificatiesysteem voor praktijken op het gebied van kattengeneeskunde, de “Katvriendelijke praktijk” (Cat Friendly Practice, zie voor meer informatie www.icatcare.org).

Dit concept is overgewaaid vanuit Engeland en Amerika. Het staat voor waarborging van kwalitatief goede kattengeneeskunde. Simpelweg omdat de kat nou eenmaal geen kleine hond is en op specifieke punten aandacht verdiend.

cat friendly clinic silver

De Katten Trimsalon

De Katten Trimsalon Winterswijk

Heeft u een langharige of kortharige kat die een kam-, scheer-en wasbeurt nodig heeft, of zit uw kat erg onder  de klitten? Dan is uw kat van harte welkom bij Katten Trimsalon Winterswijk. Bij ons wordt uw kat verlost van zijn overtollige haar, zodat hij/zij zich weer helemaal lekker voelt! Vindt uw kat het erg vervelend om getrimd te worden en raakt hij helemaal in de stress dan is het bij ons mogelijk om de trimbeurt onder narcose te laten uitvoeren. Van te voren wordt uw kat dan goed nagekeken door onze dierenartsen zodat er een veilige narcose kan worden uitgezocht speciaal voor uw kat. 

Waarom laten trimmen, is dat nou echt nodig?

Katten besteden veel tijd aan de verzorging van hun vacht. Maar daarbij krijgen ze ook vaak last van haarballen, omdat ze de losse haren allemaal inslikken. Daarom is wat extra hulp absoluut nodig. Elke kattenvacht heeft onderwol. Bij de kortharige kat is dit pluizige gedeelte van de vacht kort. De kat zal, als hij zich wast, met de tong een deel van deze onderwol verwijderen. Vooral bij oudere katten zien we dat er problemen ontstaan op de achterhand. Dit komt omdat de kat daar niet goed meer bij kan of dat de beweging pijnlijk is door bijvoorbeeld artrose.  Goede hulp bij de vacht verzorging is dan erg belangrijk.  Daarom is het goed om ze al op jonge leeftijd te laten wennen aan het trimmen, ook al hebben ze een kortharige vacht. Bij Diergeneeskundig Centrum kunt u gratis gebruik maken van het kittenspreekuur, u kunt hiervoor een afspraak maken bij Natasja Meinen. Zo kan uw kat alvast wennen op de praktijk en krijgt u tips over de vacht verzorging van uw kat. Wanneer uw kat getrimd moet worden zal hij/zij minder of geen stress ervaren.

Bij de langharige katten zien we dat ze de onder wol niet goed zelf kunnen verwijderen. Het kan ook zijn dat het te veel werk is voor de kat alleen, en dat de eigenaar of trimmer dus moet helpen. De ondervacht bij katten kan soms erg snel klitten en dit kan erg pijnlijk zijn waardoor ze steeds minder bewegen en minder geaaid willen worden. Maar klitten zijn niet alleen pijnlijk, ze kunnen er ook voor zorgen dat de vacht gaat vervilten. Hierbij zit een dikke laag klitten aan elkaar, en die laag zit vast op de huid. De ruimte die er dan nog tussen zit zal gaan broeien, dit kan een huidinfectie veroorzaken, en zorgt ervoor dat er parasieten zoals vlooien en teken er tussen kunnen blijven zitten. Dit kan enorme jeuk veroorzaken, terwijl de kat niet kan krabben, want de viltlaag zit er tussen. 

De kat met overgewicht 

Of uw kat nu lang of kortharig is, wanneer ze te zwaar is, kan de vacht niet optimaal verzorgd worden. Simpelweg doordat hij/zij, door de omvang, niet meer overal goed bij kan komen. Behalve dat het belangrijk is dat uw kat weer op een gezond gewicht komt, is ondersteuning van de vachtverzorging vaak noodzakelijk.

Wat gebeurt er bij het trimmen?

Bij ons wordt er uitgebreid de tijd genomen voor de behandeling van uw kat. We vinden het in onze katvriendelijke praktijk belangrijk dat uw kat tijdens het trimmen zo min mogelijk stress ervaart. Daarom zullen we uw kat niet dwang matig vasthouden. Als u of uw kat het fijn vindt er tijdens de trimbehandeling bij te blijven is dat geen probleem. Belangrijk is dat uw kat behandeld is tegen vlooien. Katten met vlooien kunnen we helaas niet behandelen. Heeft uw kat vlooien dan zullen we adviseren om met een goed product eerst uw kat te behandelen en daarna word er een nieuwe trim afspraak gemaakt. Gemiddeld zijn we 45 minuten tot 2 uur bezig met een trimbehandeling, afhankelijk van het gedrag van uw kat, de klitten en de hoeveelheid onderwol. We zien regelmatig katten die toch meer klitten hebben dan dat de eigenaar had verwacht. Of een vervilte vacht komen we nog wel eens tegen, meestal op plekken waar de kat liever niet geaaid wil worden. Als uw kat het niet gewend is om getrimd te worden en er zitten op deze vervelende plekken klitten, kan het zijn dat dit wat stress geeft voor uw kat en u kunt zich voorstellen dat een trimbehandeling in zo’n geval wat langer duurt dan verwacht. Moet uw kat erg wennen, is hij/zij al lang niet bij een trimster geweest, of zit hij/zij erg in de klit dan kan het voorkomen dat we een vervolg afspraak moeten maken. Afhankelijk van de oorzaak bepalen we of daar extra kosten aan verbonden zijn. Wij kunnen goed merken wanneer de kat vaker komt voor en trim behandeling dat hij/zij dit makkelijker toelaat als de ervaring de vorige keer goed is geweest. 

Er wordt altijd gestart met een klein onderzoek van uw kat: waar zitten de klitten en wat voor behandeling is er nodig en wat zijn de wensen? Zo is het voor u meteen duidelijk wat er gaat gebeuren.
Er wordt gestart met het knippen van de nageltjes. Vervolgens wordt er gekamd, ontklit, en ontwolt. Als uw kat teveel klitten heeft, of de verzorging is voor u teveel dan wordt de kat geschoren. Soms is het voldoende om alleen de buikzijde te doen, of alleen tussen de achterpootjes. Op het moment dat de kat helemaal geschoren wordt, dan houdt hij indien mogelijk wel een kraag, zijn pootjes en zijn staart. Ook worden zijn oren, ogen en achterkant schoon gemaakt en is uw kat helemaal klaar om weer naar huis te gaan. 

Wanneer mag je een kat trimmen?

Een kat kan het gehele jaar door getrimd worden. De vacht van een kat zorgt voor isolatie en voor verkoeling, dus zowel in de winter als in de zomer heeft het zijn functie. Maar haarballen en klitten zijn erg vervelend en de laatste zelfs pijnlijk voor een kat. Daarom adviseren wij een goede vachtverzorging gedurende het gehele jaar. In de praktijk komt dat meestal neer op gemiddeld 2 รก 4 bezoeken aan de trimsalon. Maar bij sommige katten is er meer verzorging nodig en is een bezoek om de 2 maanden nodig. 
 

Een tablet ingeven met een pillenschieter

Help mijn kat plast naast de bak!

Help mijn kat plast naast de bak!

Een kat die naast de bak plast is heel vervelend. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor dit probleem:

  • De kat vindt de bak niet schoon genoeg
  • De kat vindt de bak niet prettig
  • De kat moet de bak met te veel andere katten delen
  • De kat heeft stress (mag niet naar buiten, te veel katten in huis, dominante kat van de buren, nieuwe huisgenoot etc.)
  • De kat heeft een blaasprobleem
  • De kat is ziek en drinkt en plast veel

De kat moet dan ook goed nagekeken worden en we starten met een onderzoek van de urine. Deze urine kunt u gemakkelijk zelf opvangen met behulp van een katkor-set die u bij ons kunt verkrijgen. Deze set bestaat uit plastic korreltjes, een pipetje en een buisje.

Blaasgruis blijkt bij veel katten de oorzaak van de problemen te zijn. Dit is goed te behandelen met een aangepast dieet. Plast uw kat in huis, haal dan een Katkor en laat de urine controleren

Tablet ingeven met voer of water

Tabletten toedienen aan uw kat

Uw kat fixeren in een handdoek

Terug naar Gezelschapsdieren