niet voor iedere reu geschikt
Castratie reu , niet vanzelfsprekend
In tegenstelling tot de teef zijn er bij de reu geen gezondheidsvoordelen om een castratie uit te voeren.
Castratie kan worden uitgevoerd vanaf een leeftijd van 5-6 maanden en zorgt ervoor dat de hond geen andere honden meer drachtig kan maken.
Een aantal voordelen van castratie zouden kunnen zijn dat de reu beter bij huis blijft, minder of geen rijgedrag meer vertoont en dat hij minder pussige afscheiding heeft uit het preapuium.
Maar castratie, het verwijderen van de testikels en dus het wegnemen van het mannelijke hormoon testosteron, kan uitwerking hebben op het gedrag van de hond. Bij dominante honden zien we vaak dat ze na de castratie hanteerbaarder worden en minder agressief naar andere honden. Castreren we echter een hond die agressie laat zien uit angst dan wordt dit vaak na de castratie uitvergroot.
Wat als u twijfelt of u uw reu wel of niet moet laten castreren?
Binnen onze kliniek kijken we graag met u mee naar het gedrag wat uw reu laat zien. Nu kan het zijn dat het gedrag dat uw hond in de kliniek laat zien niet het gedrag is wat u thuis ziet of tijdens het uitlaten.
Bij twijfel kunnen we tegenwoordig gebruik maken van een implantaat Suprelorin.
Middels dit implantaat wat we onder de huid aanbrengen wordt een situatie nagebootst alsof de hond gecastreerd zou zijn. Zo heeft u mooi 6 maanden de tijd om te zien of de gedragsveranderingen die uw hond laat zien ook daadwerkelijk de verandering is die u graag wilt.
Is dit niet het geval dan is uw hond qua gedrag na 6 maanden weer net als voor het plaatsen van het implantaat.
Vindt u de veranderingen in het gedrag wel fijn, dan kunnen we de castratie inplannen voordat de invloed van het implantaat is verdwenen.
Sterilisatie reu
Bij een sterilisatie bij de reu wordt net als bij mensen een stukje van de zaadleider verwijderd waardoor de hond bij een eventuele dekking niet meer kan bevruchten. Deze ingreep wordt in onze kliniek af en toe uitgevoerd, Bijvoorbeeld bij angstige honden uit het buitenland die, op last van de stichting die de honden heeft geïmporteerd en verkocht, moeten worden gecastreerd.
Tegenwoordig zijn er ook fokkers die ‘verplichte castratie’ in hun koopcontract opnemen. Dit vinden wij een slechte zaak omdat een castratie niet altijd het beste is voor de reu en het welzijn van de hond. Wij adviseren iedereen daar goed acht op te slaan bij het tekenen van koopcontracten.
Medische indicatie voor castratie:
- Goedaardige prostaatvergroting bij de ouder reu. Alternatief hiervoor is een regelmatige behandeling met Ypozane.
- Tumoren bij de anus