Alle onderzoeken ook in huis

voor een snelle diagnose

In huis laboratorium


Onze kliniek is uitgerust met een ruim laboratorium. Hierdoor zijn wij in staat om een aantal onderzoeken zelf uit te voeren voor een snelle uitslag.
Zijn wij hier niet toe in staat, dan maken wij gebruik van grotere laboratoria zoals dat van de Gezondheidsdienst voor Dieren, Idexx, VMDC Utrecht of Laboklin.

Welke onderzoeken kunnen wij zelf uitvoeren?

 

Urineonderzoek  :

Urineonderzoek wordt uitgevoerd bij verdenking op een urineweginfectie, suikerziekte, slechte nierfunktie, blaasgruis etc.

Bloedonderzoek: 

Met onze Catalust One zijn wij in staat binnen 10-20 minuten verschillende bloedwaarden van uw huisdier te bepalen. Vooral handig bij controle van nier-, leverfunctie en controle van bloedsuikergehalte bij diabetes patiënten, ziekte van Addison, schildklierproblemen etc. Mocht er een uitgebreidere screening nodig zijn, dan sturen wij de bloedmonsters door naar Idexx Vetmed laboratorium.  Hierbij is vaak de volgende dag de uitslag bekend en kan er snel en adequaat worden opgetreden en een therapie worden ingesteld

Microscopisch onderzoek van huidafkrabsels/biopten: 

In en op de huid van honden en katten kunnen verschillende ectoparasieten, bacteriën en gisten voorkomen die huidafwijkingen veroorzaken. Middels huidafkrabsel en cytologie kunnen we dit eenvoudig controleren en zichtbaar maken onder de microscoop.

Maar ook afwijkende cellen die we middels een aspiratiebiopt hebben verkregen, bijvoorbeeld uit een bultje van een hond of kat, kunnen we met behulp van de microscoop bekijken. Onze dierenarts Roelien Gebbink heeft hiervoor een opleiding in Utrecht gevolgd.

Bacteriologisch onderzoek van melk en urine:

Voor onze melkveehouders kunnen wij melkmonsters onderzoeken. We doen zowel celgetalbepalingen als bacteriologisch onderzoek. Zijn er bacteriën in de melk aanwezig, dan kunnen we tevens bepalen met welk antibiotica de koe behandeld dient te worden voor een goede genezing van het kwartier.

Maar ook urinekweken  worden  in ons eigen laboratorium onderzocht. Deze kweken worden 24 uur in de broedstoof bij 37 graden bewaard, waarna wij kijken voor welke antibiotica deze bacteriën gevoelig zijn middels een ABG (antibiogram) zodat de juiste behandeling kan worden ingesteld.

Faecesonderzoek:

Controle op de aanwezigheid van wormeieren en coccidiën in de mest kan bij koeien, paarden en schapen is belangrijk om een goed advies betreffende ontworming te geven. Dit kan in ons eigen laboratorium worden uitgevoerd, de uitslag is dezelfde dag bekend. Zie voor meer informatie : paard , hond, rundvee ,schapen

Demodex

Deze huidparasiet is onder de microscoop goed zichtbaar. Hij kan kaalheid en jeuk veroorzaken en komt vooral bij jonge pups regelmatig voor.