Eunji

Eunji kwam begin mei bij ons op de praktijk. Eunji is een vrolijke vrouwelijke cavia. Ze zat niet helemaal lekker in haar vel, piepte wat meer en er werd bloed gezien in haar hok. Gelukkig at ze wel goed. Na het palperen van de buik, bleek dat Eunji last had van haar urineblaas. Hierbij begon zij duidelijk te piepen. Met het maken van een echo van haar blaas werd duidelijk wat er aan de hand was; Eunji had blaasstenen.

Het was mogelijk dat ze deze blaasstenen zelf uit kon plassen. Ze kreeg pijnstillers maar na 2 weken zaten de steentjes helaas nog steeds in de blaas. In overleg met de eigenaar werd besloten om Eunji te opereren. Tijdens de operatie werden diverse steentjes en gruis uit de blaas verwijderd.

Bij knaagdieren en konijnen is het belangrijk om te voorkomen dat het maagdarm-kanaal stil komt te liggen. Dus in tegenstelling tot bijvoorbeeld een hond, mag een cavia niet vasten voor de operatie. En zodra Eunji wakker was uit de narcose zijn we begonnen om haar te voeren met een vezelrijk papje. Eunji knapte in de dagen na de operatie goed op en heeft nu bij het plassen geen klachten meer.