Sterilisatie voedster
Waarom steriliseren?
Konijnen zijn op een leeftijd van 4-6 maanden geslachtsrijp en kunnen zich vanaf dat moment voortplanten. Een aangezien een konijn bijna het hele jaar door vruchtbaar is, kan zij veel nestjes voortbrengen.
Vanaf deze leeftijd kan een konijn ook territoriaal gedrag gaan vertonen. Dit uit zich onder andere in ‘sproeigedrag’ om hun territorium af te bakenen. Lopen konijnen los in huis, dan sproeien ze ook op kleding, schoenen etc.) Dit gedrag is vergelijkbaar met het sproeien van katers, wat een ieder wel bekend zal zijn.
Dit territoriale gedrag kan zich ook uiten in agressief gedrag. Zowel naar andere konijnen als naar mensen. Bijvoorbeeld als u in het hok de voerbak plaatst. Buiten het hok zal het konijn dit agressieve gedrag niet vertonen, het gedrag is geheel hormonaal gestuurd.
Preventie van ongewenst gedrag, nakomelingen en baarmoederkanker!
Naast de hierboven vermelde redenen om uw voedster te laten steriliseren is er nog een hele belangrijke reden nl:
- Preventie baarmoederkanker
Namelijk 75% van de vrouwelijke konijnen ontwikkelen op een leeftijd van 6-7 jaar baarmoederkanker. Deze aandoening van de baarmoeder is in de meeste gevallen kwaadaardig en uiteindelijk dodelijk voor het konijn. Door middel van een castratie tussen 6 maanden en 2 jaar leeftijd voorkomt men het ontwikkelen van deze ziekte.
- Preventie schijnzwangerschap
- Preventie baarmoederontsteking
Voor & na de operatie
Het konijn hoeft voor de operatie niet te vasten! Konijnen kunnen namelijk niet braken.
Voor de behandeling zal het konijn een injectieanesthesie in de oorvene toegediend krijgen. Afhankelijk van de aard en duur van de ingreep, zal zij aanvullend gasnarcose krijgen. Ze krijgen wel altijd zuurstof tijdens de ingreep.
Na de operatie zal het konijn warm worden weggelegd, krijgt het een injectie om de narcose weer ongedaan te maken en zullen wij ervoor zorg dragen dat zij snel weer op de been is. Wil uw konijn nog niet direct zelf eten, dan geven wij haar vloeibare voeding.
Voor u zal thuis de zorg beginnen.
De operatie
Bij de operatie van de voedster wordt de buik geopend.
Zowel de eierstokken als de baarmoeder worden verwijderd (dit in tegenstelling tot honden en katten, waarbij we alleen de eierstokken verwijderen).
De buik wordt vervolgens weer gesloten en de huid wordt zo gehecht, dat er aan de buitenzijde geen hechtingen zichtbaar zijn. Hierdoor zal de wond snel genezen.
Sterilisatie of castratie
Bij de sterilisatie verwijderen we zowel eierstokken als baarmoeder. In werkelijkheid voeren we dus een castratie uit. Castratie staat voor het verwijderen van de hormoonproducerende organen.
Nestblijvers of Nestvliegers
Konijnen zijn in tegenstelling tot cavia’s nestblijvers. Jonge konijntjes zijn bij de geboorte kaal en blind, en wegen 30 tot 35 gram. Na tien dagen gaan de ogen open en ze worden 28 dagen lang gezoogd voordat ze het nest verlaten.