Gebitsbehandelingen

vaker nodig dan je verwacht

Gebitsbehandelingen


Konijnen hebben regelmatig last van hun gebit. Meestal zijn dit problemen met de snijtanden en/of kiezen.

Eet uw konijn minder of zijn de keutels die u in het hok ziet liggen kleiner dan normaal. Bel direct de dierenarts en laat het gebit van uw konijn controleren.

Het konijn is een echte graseter. Het gebit bestaat uit 4 snijtanden, 20 kiezen en 2 stifttanden (dit zijn kleine snijtandjes achter de grote snijtanden van de bovenkaak).

Bij het konijn groeien de snijtanden en kiezen het gehele leven door. Als de snijtanden netjes tegenover elkaar zijn geplaatst zullen deze tijdens het eten afslijten en geen problemen veroorzaken.
Bij het eten van gras zal het konijn zijn kaken in een horizontale richting bewegen om het voer te malen en zo slijten ook de kiezen netjes gelijkmatig af.

Door foutieve voeding en door slechte genetische selectie zien we bij konijnen veel problemen die veroorzaakt worden door een slecht gebit. De meest voorkomende hierbij zijn het doorgroeien van de snijtanden en het foutief slijten van de kiezen met als gevolg scherpe haakjes aan de binnenkant van de kiezen die tegen de tong drukken en pijn veroorzaken bij het eten.

De meest opvallende symptomen zijn : het niet kunnen/willen eten terwijl er wel interesse is in voer, speekselen, waardoor de huid rond de bek nat is, oog- en neusuitvloeiing door ontsteking van de traanbuizen, tranen, zwellingen aan de kop door abcessen, slechte vacht, diarree of verstopping en vermageren.

Wat te doen bij afwijkende snijtanden?

Snijtanden kunnen worden geknipt, hierbij is het echter mogelijk dat de tand splijt. Het kan pijnlijk zijn voor het konijn en er kunnen scherpe puntjes overblijven die de lip kunnen bezeren. Snijtanden kunnen worden geslepen met een speciale lowspeed boor.

Verwijderde snijtanden van een konijn

Echter omdat de snijtanden levenslang doorgroeien moet deze behandeling met regelmaat worden uitgevoerd. Een blijvende oplossing hiervoor is het verwijderen van de snij- en stifttanden van het konijn.

Belangrijk hierbij is dat ook het groeicentrum wordt verwijderd, opdat de snijtanden niet opnieuw uitgroeien.

Helaas komt het wel eens voor dat er een stukje van dit groeicentrum achterblijft in de kaak.

 

Wat te doen bij haakjes op de kiezen?

Kiezen kunnen niet worden behandeld zonder dat het konijn onder narcose is gebracht.

Dit doen wij middel een injectie in het bloedvat van het oor van het konijn. Hierdoor kan met een kleine dosering worden volstaan.

De kiezen kunnen dan met een speciale lowspeedboor worden ingekort en de pijnlijke haken worden verwijderd. Ook voor de kiezen geldt dat deze levenslang doorgroeien en dat de behandeling mogelijkerwijs moet worden herhaald.

Het kan ook zijn dat er kiezen los zitten. Deze worden dan tijdens de behandeling verwijderd.

Behandeling gebit

Als uw konijn aan zijn gebit behandeld wordt is dit een dagopname. Na de behandeling wordt er goed opgelet of hij/zij weer snel gaat eten. Zo niet dan wordt hij door één van onze paraveterinairen gevoerd met vloeibare voeding, Critical Care.

Als een konijn te lang niet eet stopt zijn maagdarmkanaal met werken en zal het konijn snel minder fit worden.

Haakjes op de kiezen

Haken ontstaan meestal aan de kiezen van de onderkaak. De scherpe punten kunnen de tong beschadigen en pijn veroorzaken tijdens het eten. Hierdoor zal het konijn steeds minder hooi eten. ze gaan afvallen, krijgen diarree en daardoor vaak een vieze kont. In de zomermaanden lopen ze dan kans op het krijgen van maden.