Castratie beer
De castratie bij een cavia kan vanaf 4 maanden leeftijd worden uitgevoerd.
Ook cavia’s kunnen ‘sproeien’. Net als katers. Vaak is dit hormonaal gestuurd en kunt u dit voorkomen door de beer te laten castreren. Een andere reden kan zijn dat u een beer en een zeug heeft en niet elke 30 dagen een worp met kleine cavia’s.
Voor & na de operatie:
Een cavia hoeft niet te vasten voor de ingreep. Als u hem in de ochtend naar de kliniek brengt, vragen wij u altijd om zijn eigen voer en wat hooi mee te nemen, zodat hij bij ons in de opname zijn vertrouwde kostje kan eten.
Voor de operatie krijgt hij een narcose-injectie in de spieren. Tijdens de ingreep krijgt hij zuurstof, en indien gewenst isofluraan toegediend.
Na en tijdens de operatie wordt zijn lichaamstemperatuur op peil gehouden en zorgen wij voor extra zuurstof. Met een injectie voor de pijn proberen we de recovery zo goed mogelijk te laten verlopen.
Indien hij na de operatie niet snel genoeg zelf gaat eten wordt hij door één van onze paraveterinairen dwang gevoerd.
De operatie:
Zodra de cavia slaapt wordt het scrotum (de balzak) geschoren en goed gewassen en gedesinfecteerd.
De cavia wordt bedekt met een steriele operatiedoek en de operatie kan beginnen.
Er wordt een klein sneetje gemaakt over de beide testikels heen door de balzak om zo de testikel te verwijderen. Het sneetje in de balzak wordt gehecht met een oplosbare hechting.
Nestvlieders
De draagtijd van de cavia is gemiddeld 66 à 68 dagen. De jongen komen al aardig rijp ter wereld; hun ogen zijn open en ze hebben een volledige vacht en tanden. Echte nestvlieders; in de natuur wordt van de jongen verwacht dat ze meteen met de groep mee kunnen lopen.
De zeug heeft twee tepels, dat lijkt niet genoeg voor de 2–4 jongen maar als er voor de zeug genoeg voedsel is, kan ze vier jongen prima zogen. De jongen zijn door hun rijpheid ook maar kort van moedermelk afhankelijk.