Vaccineer uw konijn jaarlijks

Jaarlijkse vaccinatie


Net als bij onze honden en katten adviseren wij u 1 x per jaar met uw konijn naar de praktijk te komen voor een gezondheidscheck en vaccinatie. We vaccineren konijnen jaarlijks tegen Myxomatose en RHD.

Wat zijn myxomatose & RHD?

Myxomatose en RHD zijn twee virale aandoeningen die ons konijn ernstig ziek kunnen maken.

Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus en wordt verspreid door stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen en via direct contact met besmette dieren.( denk hierbij aan onze wilde konijnen)

De incubatietijd, dwz de tijd tussen besmetting met het virus en het moment van ziek worden, varieert tussen enkele dagen en 2 weken. De konijnen krijgen gezwollen oogleden, mond en anus. Door deze zwelling kan het konijn slecht zien. Hij zal pijn hebben, koorts en minder eten. Op de huid ontstaan knobbels.

Na enkele dagen ontstaat er een longontsteking waaraan het konijn zal overlijden.

De behandeling bestaat voornamelijk uit goede verzorging, dwangvoeding, koorts- en pijnbestrijding.

 

 

VHS( viraal haemorrhagisch syndroom) of RHD (rabbit haemorrhagic disease) wordt eveneens veroorzaakt door een virus en is zeer besmettelijk en vaak dodelijk.

Het virus verspreidt zich via direct contact tussen konijnen, via mest, insecten (zoals vliegen) en besmette materialen (zoals kooien en drinkflesjes). Let op: ook vers geplukt gras kan besmet zijn, zeker op plaatsen waar wilde konijnen komen.

De verschijnselen van VHS na een incubatietijd van 1-3 dagen zijn niet meer eten, benauwd worden, koorts, schreeuwt en tandenknarst. In het laatste stadium van de ziekte zie je vaak schuimige bloederige neusuitvloeiing. Het konijn sterft meestal snel aan bloedingen in het lichaam. Deze bloedingen treden met name op in de darmen.
Het zijn deze bloedingen waaraan de ziekte zijn naam heeft te danken: hemorrhagisch = bloederig.
Vaak zien we echter dat konijnen plots dood zijn zonder andere verschijnselen.

De behandeling van VHS is dezelfde als bij myxomatose:  warmte, vochtinfusen, pijnstiller en dwangvoeding.

Als u het zieke konijn vastgehouden heeft trek dan andere kleren aan en was uw handen goed voordat u een ander konijn vastpakt. Wees voorzichtig met bezoekers die konijnen hebben met VHS. Ga zelf ook niet op bezoek bij mensen die konijnen hebben als uw konijn VHS heeft.

Vaccinatie schema

Vanaf leeftijd 5 weken éénmalige vaccinatie Nobivac Myxo/RHD

Vanaf leeftijd 10 weken éénmalige vaccinatie Filavac RHD ( type 2)

Vervolgens jaarlijks hervaccineren!