Kitty

Kitty is een Kitty is een Europese Korthaar. Zij kwam bij ons voor haar jaarlijkse controle en vaccinatie. Tijdens het lichamelijke onderzoek, merkten we op dat Kitty erg gezwollen en rood tandvlees had (gingivitis), dat snel ging bloeden. Het vreemde was, dat ook rondom de schone kiezen het tandvlees heftig geïrriteerd was en ook de wangslijmvliezen deden mee (stomatitis). We noemen dit Feline Chronische Gingivitis Stomatitis (FCGS), een steeds terugkerende ontsteking van de slijmvliezen in de mond van een kat wat gepaard gaat met pijnlijkheid. Vaak is er geen aanwijsbare oorzaak voor het ontstaan van deze aandoening, maar in sommige gevallen is katten-leucose (FeLV) of katten-aids (FIV) een onderliggende oorzaak.

Behandeling met medicatie is vaak teleurstellend. Het trekken van alle tanden en kiezen is in de meeste gevallen de beste behandeling. In overleg met de eigenaar van Kitty hebben we besloten dit te doen. De ingreep gebeurdt onder narcose. Dit verliep goed bij Kitty en met behulp van onze professionele gebitsapperatuur hebben we de kiezen en snijtanden eruit gehaald. We hebben besloten om haar hoektanden te laten zitten, aangezien dit de “handjes” van Kitty zijn. Zonder tanden en kiezen kunnen katten zonder problemen brokjes eten.
Een paar dagen later kwam Kitty voor controle tijdens het spreekuur. Het ging hartstikke goed met Kitty. Ze at en dronk goed.