Kliko

Ook dieren van de dierenarts worden ziek. Zo ook Kliko. Met zijn 13 jaar ging het eigenlijk heel goed. Het viel echter op dat hij steeds meer gefixeerd was op eten en dat hij, ondanks een goede eetlust magerder werd. Bloedonderzoek wees uit dat zijn schildklier te snel werkte ( hyperthyreoïdie genoemd).

De symptomen die passen bij hyperthyreoïdie zijn dat de kat meer eet, maar toch afvalt, snel geïrriteerd is, onrustig is, meer drinkt en plast en meer ontlasting produceert.

De vergrote schildklier is vaak goed te voelen. In 70% van de gevallen zijn beide schildklieren vergroot.

Ongeveer 20% van de katten met een te snelwerkende schildklier heeft een veel te hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk kan leiden tot blindheid, hersenbloedingen, nierschade en hartfalen. Om te kijken of dit bij Kliko ook het geval was, hebben we
een bloeddrukmeting gedaan. Kliko had inderdaad ook een te hoge bloeddruk. Er zijn verschillende manieren om Kliko te

behandelen. Dit zou kunnen door middel van een operatie, behandeling met speciaal voer of tabletten.

Bij Kliko hebben we gekozen om hem te opereren, omdat hij van tabletjes niet blij werd en omdat hij naast zijn kattenvoer ook nog graag een muisje eet. Bij de operatie is 1 schildklierlob (de grootste) verwijderd. Zijn bloedwaardes zijn weer normaal evenals zijn bloeddruk. Maar controle blijft belangrijk.