Diergeneeskundig Centrum Winterswijk 0543 - 51 23 85

Behandelingen hond

Behandelingen hond

  • Sterilisatie teef
  • Castratie reu
  • Gebitsbehandelingen

Sterilisatie teef

Sterilisatie teef

In Nederland spreken we vaak van sterilisatie van een teef, maar klopt dit wel. Wat er feitelijk gebeurd tijdens de operatie is dat de eierstokken worden verwijderd. Technisch spreken we dus van een castratie.

Het advies in onze kliniek is deze ingreep 2-3 maanden na de eerste loopsheid uit te voeren. Het zou ook voor de eerste loopsheid kunnen plaatsvinden maar dan is de bepalen van het moment veel lastiger. We zien namelijk dat de meeste honden gemiddeld tussen de 6 en 18 maanden voor het eerst loops worden.

Voordelen

Het op jonge leeftijd uitvoeren van de sterilisatie heeft een aantal voordelen voor de hond. We benoemen zie even:

1. De teef wordt niet meer loops. ( honden zijn gemiddeld 2 keer per jaar loops gedurende 3 weken. Dit doen ze totdat ze komen te overlijden want honden gaan niet in de overgang zoals wij mensen)
2. De teef kan niet meer drachtig worden
3. De teef kan niet meer schijnzwanger worden ( 6 tot 8 weken na de loopsheid denkt de teef dat ze drachtig is. Ze vertoont nesteldrang, de melkklieren kunnen opzwellen, soms kan ze zelfs melk geven. Soms wil ze niet eten of is de eetlust verminderd.
4. De teef kan geen baarmoederontsteking meer krijgen. (Ongeveer een kwart van alle niet-gesteriliseerde teven krijgt op de leeftijd van 10 jaar een baarmoederontsteking. Dit is een ernstige, potentieel dodelijke aandoening.)
5. De teef heeft een veel kleinere kans om melkkliertumoren te krijgen (90%)
6. De teef heeft een veel kleinere kans om suikerziekte te ontwikkelen.

Nadelen

1. Bij elke operatieve ingreep kan er iets misgaan. Over het algemeen vallen de risico’s mee en hebben we moet jonge, gezonde dieren te maken. Lees meer over narcose.
2. Dit is een vervelend probleem maar is goed met medicatie te behandelen.
3. De gesteriliseerde teef heeft minder eten nodig omdat de verbranding met ongeveer 20-25% omlaag gaat. Als u dit tijdig aanpast zal uw hond netjes op gewicht blijven.
4. Bij sommige rassen kan de kwaliteit van de vacht slechter worden en zien we soms een dikkere ondervacht ontstaan.
5. Gesteriliseerde teven groeien iets langer door dan niet gesteriliseerde teven. Dit zou volgens sommige artikelen kunnen leiden tot meer kruisbandproblemen.

De operatie

Bij ons in de kliniek wordt de operatie uitgevoerd middels een kleine snede in de middellijn van de buik van de teef. Beide eierstokken worden via deze kleine snede verwijderd.

De operatie wordt onder algehele anaesthesie uitgevoerd.

Castratie reu

Castratie reu, niet vanzelfsprekend

In tegenstelling tot de teef zijn er bij de reu geen gezondheidsvoordelen om een castratie uit te voeren.

Castratie kan worden uitgevoerd vanaf een leeftijd van 5-6 maanden en zorgt ervoor dat de hond geen andere honden meer drachtig kan maken.

Een aantal voordelen van castratie zouden kunnen zijn dat de reu beter bij huis blijft, minder of geen rijgedrag meer vertoont en dat hij minder pussige afscheiding heeft uit het preapuium.

Maar castratie, het verwijderen van de testikels en dus het wegnemen van het mannelijke hormoon testosteron, kan uitwerking hebben op het gedrag van de hond. Bij dominante honden zien we vaak dat ze na de castratie hanteerbaarder worden en minder agressief naar andere honden. Castreren we echter een hond die agressie laat zien uit angst dan wordt dit vaak na de castratie uitvergroot.

Wat als u twijfelt of u uw reu wel of niet moet laten castreren?

Binnen onze kliniek kijken we graag met u mee naar het gedrag wat uw reu laat zien. Nu kan het zijn dat het gedrag dat uw hond in de kliniek laat zien niet het gedrag is wat u thuis ziet of tijdens het uitlaten.

Bij twijfel kunnen we tegenwoordig gebruik maken van een implantaat Suprelorin.

Middels dit implantaat wat we onder de huid aanbrengen wordt een situatie nagebootst alsof de hond gecastreerd zou zijn. Zo heeft u mooi 6 maanden de tijd om te zien of de gedragsveranderingen die uw hond laat zien ook daadwerkelijk de verandering is die u graag wilt.

Is dit niet het geval dan is uw hond qua gedrag na 6 maanden weer net als voor het plaatsen van het implantaat.

Vindt u de veranderingen in het gedrag wel fijn, dan kunnen we de castratie inplannen voordat de invloed van het implantaat is verdwenen.

Sterilisatie reu

Bij een sterilisatie bij de reu wordt net als bij mensen een stukje van de zaadleider verwijderd waardoor de hond bij een eventuele dekking niet meer kan bevruchten. Deze ingreep wordt in onze kliniek af en toe uitgevoerd, Bijvoorbeeld bij angstige honden uit het buitenland die, op last van de stichting die de honden heeft geïmporteerd en verkocht, moeten worden gecastreerd.

Tegenwoordig zijn er ook fokkers die ‘verplichte castratie’ in hun koopcontract opnemen. Dit vinden wij een slechte zaak omdat een castratie niet altijd het beste is voor de reu en het welzijn van de hond. Wij adviseren iedereen daar goed acht op te slaan bij het tekenen van koopcontracten.

Medische indicatie voor castratie:

1. Goedaardige prostaatvergroting bij de ouder reu. Alternatief hiervoor is een regelmatige behandeling met Ypozane.
2. Tumoren bij de anus.

Gebitsbehandelingen

Een gezond gebit zorgt voor een gezonde hond

Eén op de drie honden ouder dan 3 jaar heeft al tandplaque en/of tandsteen. Het is dus belangrijk om op tijd te beginnen met een goede gebitsverzorging. Dit kan variëren tussen zelf de tanden van uw hond poetsen tot een professionele gebitsreiniging op de kliniek.

Het hondengebit

Onze honden worden geboren met een melkgebit. Dit bestaat uit snijtanden, hoektanden en een aantal kiezen. Op de leeftijd van ongeveer 12-14 weken zal dit melkgebit plaats maken voor het blijvende gebit van de hond. De meeste honden zijn op een leeftijd van 6 maanden klaar met wisselen en hebben dan 12 snijtanden, 4 hoektanden, 16 premolaren en 10 molaren.

Aangezien het voor de gezondheid van de hond belangrijk is dat het gebit sterk en gezond blijft adviseren wij iedere pup-eigenaar op jonge leeftijd te starten met het poetsen van de tanden van zijn of haar hond. Hierdoor went de hond aan de handeling en kun je als eigenaar het gebit goed inspecteren en het wisselen in de gaten houden. Laat een pup niet op al te hard speelgoed bijten, want beschadiging van melktanden kan vervelende gevolgen hebben voor het blijvende gebit.

Wat voor problemen kunnen we tegen komen?

  • Locatie en grootte van de praktijk: afhankelijk van de locatie van de praktijk zal het pand goedkoper of duurder zijn. Ook de grootte van het pand is van invloed: onze praktijk heeft een ruime opvang en een aparte operatiekamer. Wij zullen dan ook andere tarieven berekenen dan een dierenarts die na afloop van het spreekuur de dieren op de behandeltafel opereert.
  • Inrichting en apparatuur: onze praktijk investeert in moderne apparatuur zoals digitale röntgen, echografie met kleurendoppler, bloedanalyseapparatuur, celgetalmeter, gasnarcose, infuuspompen etc. Deze investeringen gaan gepaard met hogere kosten en dure onderhoudscontracten en verzekeringen. Bij een routine-ingreep zal het verschil u niet of nauwelijks opvallen, als uw dier ziek is of onder narcose wordt gebracht zal dit veel voordelen bieden.
  • Er ontbreken een aantal elementen.
  • Door een afwijkende schedelvorm, bijvoorbeeld een korte neus (brachycephaal) is er te weinig ruimte voor alle kiezen, waardoor deze draaien of naast elkaar komen te staan.
  • Er is een te lange bovenkaak (overbeet) of onderkaak (onderbeet).
  • Er zijn persisterende melk(hoek)tanden doordat het wisselen niet goed verloopt.
  • Er is een afwijkende stand van één of meerdere elementen.
  • Er is tandplaque aanwezig en daardoor ontsteking van het tandvlees (gingivitis).
  • Er is tandsteen aanwezig en daardoor ontsteking van het tandvlees en de hond stinkt uit zijn bek.
  • Er zijn losse tanden of kiezen.
  • Er zijn kapotte kiezen aanwezig.

Kortom, er kunnen zich veel problemen voordoen in de bek van de hond. Die sporen we vroegtijdig op als u op de kliniek komt voor de jaarlijkse controle en als u zelf regelmatig in de bek van uw hond kijkt kunt u daar ook een rol in spelen.

Wat kunnen we er aan doen?

Een meeste van bovenstaande problemen kunnen we verhelpen tijdens een professionele gebitsreiniging.

Hierbij wordt alle tandplaque verwijderd, worden losse tanden en kiezen chirurgisch verwijderd en wordt, indien mogelijk, het tandvlees weer gehecht. Dit zal de genezing bespoedigen. Als laatste worden de elementen gepolijst. Hierdoor wordt het tandenoppervlak weer glad en extra schoon.

De kosten van deze behandeling zijn van veel factoren afhankelijk zoals de leeftijd en gezondheid van uw dier, zullen er wel of geen elementen getrokken moeten worden, zijn er foto’s nodig om te bepalen of er elementen getrokken moeten worden.

Wilt u toch graag vooraf een indicatie, dan is een bezoek aan de kliniek met uw dier voorafgaande aan de behandeling nodig om bovenstaande zaken te bekijken.

Heeft u vragen bel ons 0543 ‑ 51 23 85.

Extractie kiezen

Voor het trekken van kiezen bij de hond is het vaak noodzakelijk de kies door midden te zagen. Dit doen wij met een high speed boortje, vergelijkbaar met de boren van uw tandarts. Hierdoor kunnen we die kies makkelijker verwijderen.

"Onze hond had een stukje van zijn kies los zitten. Daar kwamen we achter tijdens zijn jaarlijkse controle. Nu is de kies eruit en heeft hij er geen last meer van."

 

Baasjes Storm

Terug naar behandelingen
Terug naar gezelschapsdieren hond