Sterilisatie teef

Sterilisatie teef


In Nederland spreken we vaak van sterilisatie van een teef, maar klopt dit wel. Wat er feitelijk gebeurd tijdens de operatie is dat de eierstokken worden verwijderd. Technisch spreken we dus van een castratie.

Het advies in onze kliniek is deze ingreep 2-3 maanden na de eerste loopsheid uit te voeren. Het zou ook voor de eerste loopsheid kunnen plaatsvinden maar dan is de bepalen van het moment veel lastiger. We zien namelijk dat de meeste honden gemiddeld tussen de 6 en 18 maanden voor het eerst loops worden.

 

Het op jonge leeftijd uitvoeren van de sterilisatie heeft een aantal voordelen voor de hond. We benoemen zie even:

  1. De teef wordt niet meer loops. ( honden zijn gemiddeld 2 keer per jaar loops gedurende 3 weken. Dit doen ze totdat ze komen te overlijden want honden gaan niet in de overgang zoals wij mensen)
  2. De teef kan niet meer drachtig worden
  3. De teef kan niet meer schijnzwanger worden ( 6 tot 8 weken na de loopsheid denkt de teef dat ze drachtig is. Ze vertoont nesteldrang, de melkklieren kunnen opzwellen, soms kan ze zelfs melk geven. Soms wil ze niet eten of is de eetlust verminderd.
  4. De teef kan geen baarmoederontsteking meer krijgen. (Ongeveer een kwart van alle niet-gesteriliseerde teven krijgt op de leeftijd van 10 jaar een baarmoederontsteking. Dit is een ernstige, potentieel dodelijke aandoening.)
  5. De teef heeft een veel kleinere kans om melkkliertumoren te krijgen (90%)
  6. De teef heeft een veel kleinere kans om suikerziekte te ontwikkelen.

Als nadelen worden genoemd:

  1. Bij elke operatieve ingreep kan er iets misgaan. Over het algemeen vallen de risico’s mee en hebben we moet jonge, gezonde dieren te maken. Lees meer over narcose.
  2. Dit is een vervelend probleem maar is goed met medicatie te behandelen.
  3. De gesteriliseerde teef heeft minder eten nodig omdat de verbranding met ongeveer 20-25% omlaag gaat. Als u dit tijdig aanpast zal uw hond netjes op gewicht blijven.
  4. Bij sommige rassen kan de kwaliteit van de vacht slechter worden en zien we soms een dikkere ondervacht ontstaan.
  5. Gesteriliseerde teven groeien iets langer door dan niet gesteriliseerde teven. Dit zou volgens sommige artikelen kunnen leiden tot meer kruisbandproblemen.

De operatie

Bij ons in de kliniek wordt de operatie uitgevoerd middels een kleine snede in de middellijn van de buik van de teef. Beide eierstokken worden via deze kleine snede verwijderd.

De operatie wordt onder algehele anaesthesie uitgevoerd.