West Nile Virus

West Nile bij het paard is een virusinfectie die al langer bekend is in Afrika en die zich vanaf 1999 snel door de Verenigde Staten heeft verspreid. Recent is de ziekte ook in Italië en Oostenrijk aangetoond en heeft daar slachtoffers onder de paarden geëist. De ziekte wordt, net als bijvoorbeeld blauwtong, door besmette muggen overgedragen. De verwachting is dat ook Nederland niet vrij zal blijven van deze ziekte. De vraag is alleen: wannéér komt het naar Nederland?

Muggen besmetten zich met het virus als ze een vogel prikken die besmet is. Deze vogels zijn ’tussengastheer’ van het virus. Soms gaan vogels zelf ook dood (met name kraaien schijnen erg gevoelig te zijn), maar vaak is er aan deze vogels niets te zien. Paarden en mensen zijn ‘eindgastheer’ van het virus. Dat wil zeggen dat ze zelf wel ziek kunnen worden als ze door een besmette mug geprikt worden, maar dat ze het virus niet verder doorgeven. Een ziek paard is dus niet besmettelijk.

Verschijnselen van een paard met West-nijl Virus ontstaan 3 tot 15 dagen na de besmetting en variëren van koorts en niet willen eten tot slapte, zwalkend lopen, (gedeeltelijke) verlammingen en uiteindelijk kunnen de paarden zelfs doodgaan.

Als een paard eenmaal ziek is kunnen alleen de symptomen behandeld worden. Er bestaan geen medicijnen om het paard te genezen.

In overleg met uw dierenarts is er nu de mogelijkheid om uw paard tegen het West-Nijl virus te vaccineren.