Fertiliteitsbegeleiding

op weg naar een nestje pups of kittens?

Fertiliteitsbegeleiding


Wilt u een nestje pups of kittens? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

Wat zijn zaken waar u zoal aan moet denken als u plannen heeft uw hond of kat te laten dekken.

Wanneer kunt u uw huisdier het beste laten dekken?

Wanneer kunt u uw huisdier laten controleren of hij of zij drachtig is?

Hoelang is de draagtijd van uw huisdier?

Wat heeft u nodig bij de bevalling? En wat kunt u verwachten?

Kortom, veel vragen waar wij u bij kunnen helpen.

 

Een nestje plannen, wat nu?

Helaas komen er bij veel rashonden en raskatten erfelijke aandoeningen voor. U kunt hierbij denken aan HD, ED, PRA bij honden en HCM en PKD bij verschillende kattenrassen. Het kan dus wenselijk zijn dit bij uw hond of kat te testen voordat u tot een dekking overgaat. Hoe staat het met de dekreu en dekkater? Zijn deze ook getest?

Voor HD en ED kunnen er röntgenfoto’s worden gemaakt worden.( Lees hierover mee op de website van de Raad van Beheer)   PRA kan u laten onderzoeken bij een oogarts. Wij verwijzen u daarvoor naar Christiane Görig, oogartsHCM en PKD kan bij sommige rassen middels bloedonderzoek, evenals de screening op FeLv en FIV. Dit bloedonderzoek kunnen wij voor u regelen.  Kortom veel zaken om rekening mee te houden, maak een afspraak voor advies.

Wanneer kan ik het beste mijn hond of kat laten dekken?

Poezen gaan meestal een aantal dagen op bezoek bij de kater,  maar bij honden gaat de eigenaar van de teef vaak naar de reu toe. Moet u daarvoor een eindje met de auto rijden, dan kan het handig zijn om precies te weten wat het beste moment is. Dit doen wij in onze kliniek met behulp van een progesteron-bepaling in het bloed. Dit bloedonderzoek voeren wij uit op onze Catalyst waardoor u binnen 10 minuten de uitslag heeft. U kunt hiervoor bij ons terecht op maandag t/m zaterdag.

Wat als de bevalling niet wil vlotten?

Als de bevalling is begonnen en niet wil vlotten, kunt u ons altijd bellen voor advies of met uw hond of kat naar de kliniek komen. Soms zijn eigenaren te ongeduldig. Vooral bij de eerste keer kan het geboorteproces uren in beslag nemen en is 1-2 uur tijd tussen 2 pups of kittens niet afwijkend.  Bel ons gerust om te overleggen. 0543-512385

Drachtig? En nu?

Is uw kat of hond drachtig, dan kunnen we dat vanaf 21 dagen na de dekking zien met de echo. Op een röntgenfoto is het pas zichtbaar na de 45ste dag van de dracht.

De totale draagtijd van een hond en kat is gemiddeld 63 dagen. (Hond: 57-67 dagen, Kat: 58-67 dagen)