Een gezonde vacht

past bij een gezond dier

Vachtverzorging, een dagelijkse bezigheid?


Vachtverzorging is bij elke hond nodig.

De hoeveelheid tijd die u daaraan kwijt bent, is afhankelijk van het type vacht. Een kortharige hond heeft natuurlijk minder borstelen of kammen nodig dan een langharige hond, maar tijdens de ruiperiode zult u ook bij hen tijd moeten steken in de verzorging van de vacht. Hoe u de vacht moet verzorgen en welke materialen u daarbij nodig heeft, is per vachttype verschillend. Sommige dingen kunt u zelf doen, voor andere kunt u het beste een trimsalon inschakelen.

Waar moet u beginnen?

Zorg ervoor dat u het juiste materiaal heeft

Voor elk type vacht zijn er speciale borstels en kammen. Om er zeker van te zijn dat u voor uw hond het juiste materiaal gebruikt, kunt u zich het beste laten adviseren door een trimmer. Deze is gespecialiseerd in vachtverzorging en weet precies wat u nodig heeft.

U kunt gebruik maken van kammen, rubberen borstels, ondervachtborstel ( harkjes), etc. Er is van alles te vinden.

Hoe moet u borstelen en kammen?
Omdat er veel verschillende soorten vachten zijn, is het verstandig om eens bij een trimsalon langs te gaan en u voor te laten doen hoe u de vacht van uw hond of kat het beste kunt verzorgen. Zeker bij honden en katten met wat langere haren is het belangrijk dat dit goed gebeurt omdat er anders klitten kunnen ontstaan die er nauwelijks uit te krijgen zijn. Bij te weinig of verkeerd borstelen kan de ondervacht gaan klitten en vervilten. Met een netjes geborstelde bovenvacht is dit van buitenaf niet duidelijk te zien, maar de hond en kat  kan er veel last van krijgen. Denk aan huidirritatie, pijn door het trekken van de huid, vlooien etc. Soms is scheren de enige oplossing.

Een aantal rassen hebben een plukvacht. Dit zijn ruwharige honden zoals veel terriër-rassen. Hun vacht moet in de rui-periode geplukt worden. Dit kunt u eventueel zelf doen als u weet hoe het moet. Het is belangrijk dat de vacht ook echt ‘pluk-rijp’ is, omdat u anders de rui verstoort en het bovendien pijn doet als u de haren uittrekt. Zeker als u er geen ervaring mee heeft is het beter om dit aan een professional over te laten. Dit plukken moet twee tot vier maal per jaar gebeuren.

Bij sommige hondenrassen moet of kan de vacht regelmatig worden geknipt of geschoren. Dat kan gedaan worden om er een bepaald model in te brengen, of bijvoorbeeld om te voorkomen dat de lange haren gaan klitten of veel vuil mee naar binnen nemen. Knippen wordt onder andere gedaan bij poedels en Shih Tzu’s. Pas op dat u niet in de huid knipt als u het zelf doet .

Hoe vaak borstelen?
Kortharige honden hoeven eigenlijk alleen in de ruiperiode (normaal gesproken twee keer per jaar) dagelijks geborsteld te worden. Honden met een lange, wollige of zijde-achtige vacht moeten elke dag gekamd worden om klitten te voorkomen. Halflange vachten en ruwharige honden moet u een paar keer per week kammen.
Bij langharige honden groeit vaak ook veel haar achter het oor, let op dat hier geen klitten in komen. Dit geldt ook voor de oksels en de broek

Wassen
Honden met een lange, zijde-achtige vacht moeten af en toe in bad, maar een Labrador die in elke sloot springt zult u ook willen wassen. Wen uw hond er aan om onder de douche of in bad te gaan. Gebruik alleen water of speciale hondenshampoo, nooit mensenshampoo. Deze is veel te agressief voor de hondenhuid en kan kale plekken tot gevolg hebben. Er zijn ook veel medicinale shampoo’s die gebruikt kunnen worden als uw hond een huidprobleem heeft.

De trimsalon
Als u met uw hond naar een trimsalon gaat, is het wel zaak om op te letten of de medewerkers een vakdiploma hebben. Dit is namelijk niet vereist om een trimsalon te kunnen beginnen. Wilt u er zeker van zijn dat uw hond vakkundig getrimd wordt, vraag dit dan na. Ook kunt u opletten of de salon is aangesloten bij de belangenvereniging voor hondentrimmers, de ABHB. Op hun website vindt u hierover meer informatie en adressen.