HD & ED opnames

HD & ED opnames


Wij maken bij ons op de kliniek officiële HD en ED foto’s die wij digitaal doorsturen naar de Raad van Beheer (Hirschfeld stichting).

Belangrijk alvorens men met zijn of haar hond gaat fokken.

Een voorwaarde is dat de hond een NHSB nummer heeft, en naam en adres gegevens van de eigenaar overeenkomen met hetgeen wat op de stamboom of op het registratiebewijs staat vermeld.

Terwille van de betrouwbaarheid van de beoordeling worden er hoge eisen gesteld aan de kwaliteit en de documentatie (identificatie) van deze röntgenfoto’s.

Wij maken de foto’s bij de hond met een lichte sedatie zoals de nieuwe richtlijn van de FCI Breeding comité voorschrijft. Voor een goede beoordeling van de heupen hebben we namelijk een volledige spierontspanning nodig. Daarnaast is het voor de meeste honden zeer traumatisch om op hun rug op een tafel te moeten liggen.

Wat is heupdysplasie (HD) ?

Heupdysplasie (HD) is een door erfelijke factoren en uitwendige invloeden bepaalde ontwikkelingsstoornis van de heupgewrichten. Sommige honden ondervinden hiervan ernstige hinder. Er zijn echter ook honden met meer of minder ernstige misvormingen van de heupgewrichten, die daarvan geen last lijken te hebben. De beoordeling van het gangwerk van deze honden geeft onvoldoende informatie over de toestand van de heupgewrichten. Meer informatie hierover kan worden verkregen door het maken van röntgenfoto’s van de heupgewrichten.

Wat is Elleboogdysplasie (ED) ?

Elleboogdysplasie-onderzoek richt zich op 4 verschillende aandoeningen van het ellebooggewricht, die echter alle op den duur tot deformatie van het gewricht en kreupelheid kunnen leiden.
Het zijn ontwikkelingsstoornissen van met name het kraakbeen in gewrichten die onder invloed van erfelijke en andere factoren ontstaan. Sommige honden kunnen hiervan op jonge leeftijd reeds ernstige problemen ondervinden. Bij andere zullen pas op latere leeftijd de ernstige misvormingen in het gewricht aanleiding zijn tot kreupelheid.

Conform de regels van de F.C.I. dient de hond voor het laten maken van HD-röntgenfoto’s minimaal 12 maanden oud te zijn. Voor enkele grote rassen, die pas later volgroeid zijn, geldt een verplichte minimumleeftijd van 18 maanden.

De minimum leeftijd van 18 maanden geldt voor de rassen: Berghond van de Maremmen, Bordeaux Dog, Bullmastiff, Duitse Dog, Landseer E.C.T., Leonberger, Mastiff, Mastino Napoletano, Newfoundlander, Pyreneese Berghond, Sint Bernard.

Voor meer informatie over HD en de beoordelingen >>> Klik hier

 

Voor een ED-onderzoek worden 4 foto’s per elleboog gemaakt bij honden van minimaal 18 maanden oud. 

Het onderzoek is verplicht voor de volgende rassen vanaf 12 maanden leeftijd: Labrador Retriever, Golden Retriever, Chesapeake Bay Retriever, Rottweiler, Duitse Herdershond.

De  Berner Sennenhond en Bordeaux Dog vanaf een leeftijd van 18 maanden.

Voor meer informatie over ED en de beoordelingen >>> Klik hier